Νέο άνοιγμα της Κίνας στους ξένους επενδυτές

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 16:32
UPD:16:37
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Νέο άνοιγμα προς τους ξένους επενδυτές πραγματοποίησε η Κίνα, εν μέσω του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη μία σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις. Τα νέα μέτρα, μάλιστα, αφορούν ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών κλάδων, από τις τράπεζες έως την αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, προχώρησε στην αναθεώρηση της λεγόμενης «αρνητικής λίστας», στην οποία περιλαμβάνονται οι βιομηχανίες στις οποίες υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρωτοβουλία της Κίνας συνιστά ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες, όπως η Goldman Sachs και η BP, να απευθυνθούν σε μια νέα αγορά, μεγέθους 1,4 δισ. ατόμων.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. έχουν επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Κίνα για την έλλειψη εξωστρέφειας, στηλιτεύοντας την πληθώρα εμποδίων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Η απόφαση του Πεκίνου λήφθηκε σε μία τεταμένη περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, λόγω της επιβολής εκατέρωθεν δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός το οποίο έχει παρασύρει το παγκόσμιο εμπόριο σε έναν νέο «πόλεμο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα