Κομισιόν: 1,1 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 10:30
UPD:10:33
SHUTTERSTOCK

Το ποσό των 1,153 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για τα ψηφιακά ζητήματα έχει διαθέσει η Ε.Ε., όπως γνωστοποίησε η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε., απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από το συγκεκριμένο ποσό, όπως εξήγησε η Επίτροπος, τα 323 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, ενώ ακόμη 68 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανάπτυξη δικτύων σε αγροτικές περιοχές.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και με την ελληνική εταιρεία Cosmote, για να συνδράμει στην ενίσχυση της κάλυψης του δικτύου κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών «4G/4G+», καθώς και σε άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Ολόκληρη η απάντηση της κα Γκάμπριελ

Η Ελλάδα διέθεσε 1 δισ. 153 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για ψηφιακά και συναφή ζητήματα. Από το εν λόγω ποσό, 323 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη και τις υποδομές ευρυζωνικών δικτύων. Μέρος του προορίζεται για την εκπλήρωση δεσμεύσεων από την προηγούμενη περίοδο χρηματοδότησης. Άλλα 68 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ με την ελληνική εταιρεία Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, για να συνδράμει στην ενίσχυση της κάλυψης του δικτύου κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών 4G/4G+ της εταιρείας, σε επεκτάσεις της δυναμικότητας και σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Η συναλλαγή έχει τη στήριξη της εγγύησης του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει ετήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις [Τοπικές δράσεις («Going Local»), συνέδρια, συναντήσεις με υπουργούς και ανώτερους υπαλλήλους] για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με δυνατότητες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διαθέσιμων μέσων.

Για το WiFi4EU διοργανώθηκε αρχική ενημερωτική συνεδρίαση με τους δήμους της Αττικής τον Μάρτιο του 2017 και έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες συνεδριάσεις για άλλους δήμους της περιφέρειας, αρχής γενομένης από τα τέλη του φθινοπώρου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα