Market beat: Διατήρηση της νευρικότητας αλλά και δυνατότητα παρακολούθησης των διεθνών

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 10:01
UPD:10:01
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι θεσμικοί χθες, αφιέρωσαν τις κινήσεις τους σε συμπεράσματα που κατέληξαν το Σαββατοκύριακο και ήταν δεύτερες σκέψεις μετά από σημαντικής βαρύτητας εξελίξεις. Ωστόσο, δεν ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα η βάση της τακτικής που εφάρμοσαν.  Επηρεάστηκαν περισσότερο από το μέγεθος των μεταβολών που σημειώθηκαν σε αρκετούς κλάδους την προηγούμενη και ανοδική εβδομάδα.

Στη διαπραγμάτευση των τραπεζών στηρίζει η στήλη τη θέση για εμφάνιση αυξημένης νευρικότητας αλλά ο τζίρος τονίζει πως οι θεσμικοί θα περάσουν σε τακτικές άμυνας μέσα από αγοραστικές επιθέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ. Στις μετοχές με διατήρηση του βραχυπρόθεσμού ανοδικού momentum εντάσσουν οι εγχώριοι παράγοντες τις ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ενώ αναγνωρίζουν πως κάποια ήδη έχουν υπεραποδώσει προσεγγίζοντας τις πρώτες αντιστάσεις όπως οι ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ.

Το ταμπλό χθες έδειξε πως την αναμονή για την ανάδειξη εκλογικού αποτελέσματος διαδέχθηκε, στην σκέψη των θεσμικών, το στρες για το πώς θα γίνει η απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Ο εμπειρικός κανόνας που συνήθως ισχύει μετά από γεγονότα που θα καθορίσουν τις συνθήκες ανάπτυξης για χρόνια θέλει να περνούν 2 με 3 συνεδριάσεις πριν οι επενδυτές αρχίσουν να προεξοφλούν θετικά ή αρνητικά την αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας.

Το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε αρνητικό και η στήλη θα το χαρακτήριζε θετικό με το ακόλουθο σκεπτικό. Οι αγοραίοι τρομάζουν με τις εκπλήξεις και τις ραγδαίες αλλαγές, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε τη δυνατότητα η νέα κυβέρνηση να στηρίζεται στον συνασπισμό  των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Άρα δεν αλλάζουν πολλά με την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης.

Οι δε εταίροι πιέζουν διακριτικά:  «Η Ελλάδα έχει τη δυναμική για να αναπτυχθεί ξανά, εάν εφαρμόσει τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση της οικονομίας της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Το βασικό δυναμικό για την ανάπτυξη υπάρχει. Εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ΕΜΣ εφαρμοσθούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά αρκετά γρήγορα», τόνισε σε ομιλία του στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Στήριγμα από την άνοδο αρκετών δεικτοβαρών μετοχών έλαβε χθες η Wall Street, η οποία έκλεισε με κέρδη, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό της σερί, που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που εκφράστηκαν από τη Federal Reserve. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 16.510,19 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,04% στις 4.828,96 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,46% στις 1.966,97 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της τεχνολογίας, με την Apple και τη Microsoft να κλείνουν με άνοδο άνω του 1,6%. Η Facebook έκλεισε σήμερα την 11η στη σειρά ανοδική της συνεδρίαση, αποκομίζοντας κέρδη 1,4%, ενώ στο +2,4% βρέθηκε η Red Hat και στι +2,7% η Adobe Systems. Κέρδη 13% σημείωσε η Atmel, καθώς συμφώνησε για την εξαγορά της από την Dialog Semiconductor, έναντι του ποσού των 4,6 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των φαρμακευτικών και βιοτεχνολογίας βρέθηκε σε κλοιό ρευστοποιήσεων, με αφορμή το τουίτ της υποψηφίου για το χρίσμα της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, που ανέφερε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο μείωσης του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η Merck και Pfizer έκλεισαν με απώλειες άνω του 2,3%, ενώ άνω του 3,2% ήταν οι απώλειες για Biogen, Gilead Sciences και Celgene.

Παράλληλα, η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της στις τοποθετήσεις των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed, προκειμένου να διαγνώσει το χρόνο που είναι διατεθειμένα να περιμένουν μέχρι να αποφασίσουν την πρώτη αύξηση του επιτοκίου, ενώ ξεχωρίζει εκείνη του Τ. Μπούλαρντ, ο οποίος ανέφερε ότι είναι διατεθειμένος να διαφωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη αν κρίνει ότι πρέπει τα επιτόκια να αυξηθούν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,8% τον Αύγουστο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,31 εκατομμυρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανέκαμψαν τη Δευτέρα οι ευρωαγορές, μετά από δύο ημέρες συνεχούς πτώσης, με την αγορά να επανατοποθετείται στις ελκυστικές τιμές που προέκυψαν από τη διόρθωση.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών στήριξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης το οποία ενδοσυνεδριακά δέχτηκε πιέσεις από τη μετοχή της Volkswagen.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 6.109 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 9.949 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,11% στις 4.586 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,86% στις 357,83 μονάδες, ανακάμπτοντας από το ενδοσυνεδριακό -0,2%.

Στο ταμπλό, η RSA Insurance σημείωσε απώλειες 20% καθώς ανακοίνωσε ότι τερματίστηκαν οι συνομιλίες για πιθανή συμφωνία εξαγοράς της Zurich Insurance. Η τελευταία σχεδιάζε να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της RSA Insurance, με την αγορά να κάνει λόγο για συμφωνία ύψους 8,6 δισ. δολαρίων.

Επίσης, πτώση 19% σημείωσε η Volkswagen καθώς αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις ορισμένων μοντέλων στην αμερικανική αγορά. Τα μοντέλα αφορούν ορισμένους τύπους πετρελαιοκινητήρων, οι οποίοι απαγορεύονται από την αμερικανική νομοθεσία, ενώ η εταιρεία κατηγορείται ότι έδινε εσκεμμένα λάθος στοιχεία για εκπομπές ρύπων για περίπου 500 χιλ. πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η Shire σημείωσε κέρδη 2,5%, δίνοντας γερά στηρίγματα στον κλάδο υγείας, μετά την έγκριση που έλαβε από τις ευρωπαϊκές αρχές για ένα νέο φάρμακο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 1,7% τον Αύγουστο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,6% και ενώ τον Ιούλιο είχαν υποχωρήσει κατά 1,3%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,5%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,3%

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, ολοκληρώνοντας χωρίς σαφή τάση και ρυθμό, στη διάρκεια της οποίας η αγορά προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες της μπροστά στις μετεκλογικές διεργασίες. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,58% στις 693,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 703,01 μονάδες και η χαμηλότερη στις 686,64. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 18,43% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 35,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5,73 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,36% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,63%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η μεταβλητότητα και η νευρικότητα ήταν πολύ έντονες, προκαλώντας αρκετές εναλλαγές στα πρόσημα και στο κλίμα της αγοράς. Η ημερήσια τάση ξεκαθάρισε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, με το αρνητικό πρόσημο να κυριαρχεί, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών.

Είναι σαφές ότι η αγορά επιθυμεί σταθερή κυβέρνηση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα κινηθεί γρήγορα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους. Άλλωστε, μείζον είναι το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. Έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την συζήτηση για το χρέος, αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία.

Στα θετικά της ημέρας είναι ότι η σημερινή εικόνα της αγοράς δεν ταυτίστηκε με το κλίμα στην αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά περίπου 1% στο 8,22%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, μετά την κορύφωσή του στο 13,64% τον Απρίλιο. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα βρέθηκαν οι μετοχές της Eurobank (-11,90%), της Alpha Bank (-9,66%) και της Εθνικής (-7,54%), ενώ πτωτικά έκλεισαν και εκείνες της Jumbo (-4,53%), της ΕΧΑΕ (-3,74%), της Μυτιληναίος (-3,33%), της Πειραιώς (-3,33%), της Ελλάκτωρ (-3,23%), και της ΔΕΗ 3,10%).

Στον αντίποδα, στηρίγματα παρείχαν οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ (+4,23%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ (+3,13%), της Motor Oil (+3,06%), της Aegean Airilines (+2,89%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,86%), της Τιτάν (+2,32%), της Grivalia Properties (+1,70%), της Coca Cola HBC (+1,64%) και του ΟΛΠ (49%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-8,32%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+4,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Παρά την κόντρα στο ρεύμα κίνηση και τα υπολογίσιμα κέρδη του δείκτη των blue chip, οι επενδυτές στα παράγωγα έδωσαν προπορεία στο ΣΜΕ που θα είναι κυρίαρχη σειρά από σήμερα μόνο 0,7 μονάδες. Αφού η εκκαθάριση έγινε στις 204,75 και το κλείσιμο στις 204,07. Συνήθως τις ευοίωνες προσδοκίες τους εκφράζουν με προπορεία του ΣΜΕ κατά στις 4 μονάδες.

Δεν επέλεξαν όμως επιφυλακτική στάση γιατί ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά γιατί ο 25άρης έχει φθάσει σε μια ζώνη τιμών, που αναμένεται να λειτουργήσει ως σκληρή οροφή με βάση την στατιστική προϊστορία.

Τα επίπεδα γύρω από τις 200 μονάδες λειτούργησαν φέτος τέσσερις φορές ως στήριξη ισχυρότατη. Α) στις 28 Ιανουαρίου που ήταν ο πυθμένας στη φάση της αντίδρασης των θεσμικών από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου. Τότε ο δείκτης έπιασε τις 209,48 μονάδες και αντέδρασε αμέσως ανοδικά και με διάρκεια. Β) στις 19/3 που σταμάτησε η κατρακύλα που άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ στη συμφωνία για παράταση του προγράμματος στήριξης ως τις 30 Ιουνίου. Το φρένο και αντίδραση μετά σταμάτησε τότε στις 214 μονάδες. Γ) στις 21 και 22 Απριλίου όταν μετά από κλείσιμο στις 208,31 μονάδες στις 21/4 την επόμενη μετά την εγγραφή ελάχιστου ημέρας στις 204,64 μονάδες ξεκίνησε μια αντίδραση που το έφερε κοντά στις 260 μονάδες. Δ) Στις 18/6 μετά από καθοδική αλυσίδα οι δείκτης έφθασε ως τις 196,83 μονάδες  έκλεισε στις 207,78 και συνέχισε κατόπιν ανοδικά.

Άρα η Ζώνη από τις 204 ως τις 214 μονάδες είναι μια ισχυρή στήριξη για το πρώτο εξάμηνο. Στο δε περιπετειώδες δεύτερο, μια φορά ξεπεράστηκαν οι 210 μονάδες στις 11/8 με ανώτερο μέρας τις 212,13 και κλείσιμο στις 210,91 και την επόμενη ξεκίνησε μια πτώση που φρενάρησε στο νέο κατώτερο επίπεδο για το 2015. Δηλαδή, εκτός της επανάληψης των στηρίξεων είχαμε και απόδειξη πως όταν ο 25άρης έρχεται από χαμηλότερες τιμές προς τις 210 μονάδες   βρίσκει την παλαιά στήριξη μεταμορφωμένη σε οροφή.

Χθες σημειώναμε: Αν συνεχιστεί η ανοδική ορμή αυτή τη βδομάδα, θα έχουμε την δεύτερη προσπάθεια διάτρησης και κανονικά, θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μια, πριν βρεθεί ο 25άρης πάνω από τις 214 μονάδες. Ωστόσο, λόγω εκλογών μπορεί να υπάρξει ενθουσιασμός που θα τον στείλει γρήγορα πάνω από μια καλοχτισμένη στατιστικά αντίσταση. Αλλά οι επενδυτές στα παράγωγα δεν θέλησαν να ποντάρουν σε αυτόν».

Η δικαίωση των προσδοκιών των traders τη Δευτέρα ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα και τη θέση μας πως τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν ζώνη αντίστασης για τους βασικούς δείκτες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη και το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό ενώ οι αμερικανικές αγορές ανέκαμψαν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική. Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται πως θα ανοίξουν με σταθερότητα για τον  FTSE 100 της Βρετανίας και τον CAC 40 της Γαλλίας, όταν ο DAX της Γερμανίας  θα ξεκινήσει τη μέρα με άνοδο +0,1%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,4%. Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία ανέβηκαν 0,35% και της Νότιας Κορέας σχεδόν 1%, αλλά υποχώρησαν οι στην Τζακάρτα και τη Μαλαισία. Οι ιαπωνικές αγορές έχουν κλείσει μέχρι την Τετάρτη.

Το δολάριο ΗΠΑ που διατήρησε τα κέρδη από το βράδυ γιατί ορισμένοι αξιωματούχοι της Federal Reserve αφήσανε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια στο τρέχον έτος. Ο δείκτης  DXY για το  δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 95,881. Αφού νωρίτερα πραγματοποίησε αναρρίχηση 1%.

Οι μετοχές των ΗΠΑ κέρδισαν στην διάρκεια της νύχτας, αφού ο Πρόερδος της  Fed του Σαιντ Λούις James Bullard και ο Πρόεδρος Dennis Lockhart της Fed της Ατλάντα έκαναν ξεχωριστά αναφορές για την περίπτωση να αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτό το έτος, πετυχαίνοντας την ενίσχυση των μετοχών του  χρηματοοικονομικού τομέα.

«Η μεταβλητότητα παραμένει υπό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της FOMC (Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) της Fed τον Οκτώβριο."

Οι επενδυτές θα πρέπει να επιδιώκουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την απόφαση της Fed με μια σειρά από στελέχη της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των Lockhart και Janet Yellen, που προγραμματίστηκε να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet επανέλαβε την ετοιμότητα της τράπεζας να τροποποιήσει το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων τρισεκατομμυρίων ευρώ αν πρέπει να δράσει ενάντια σε μια οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με μια συνέντευξη σε ελβετική εφημερίδα. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα  1,1190 δολάρια.

Οι αγορές έλαβαν επίσης ενθάρρυνση από την αύξηση κατά +1,9% τη Δευτέρα στις κινεζικές μετοχές. Σήμερα Τρίτη η συνεδρίαση επέκτεινε τα κέρδη τους με τον δείκτη CSI300 πάνω +1,3% και ο Shanghai Composite +1,2%.

Ωστόσο, δεν θα πάρει πολύ για να εκτροχιαστεί η όποια αισιοδοξία, τον Σεπτέμβριο, αν αύριο κινεζικός PMI ευνοήσει την  bearish στάση, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιβάλλει μια  αυστηρότερη τιμολόγηση στις τιμές των μετοχών της αγοράς των ΗΠΑ.

Οι φόβοι για μια εντονότερη επιβράδυνση στην Κίνα απλώσανε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές τον περασμένο μήνα και αναφέρθηκαν από την Fed ως ένας από τους κύριους παράγοντες που την έπεισαν να κρατήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με την ελπίδα ότι η μείωση των αποθεμάτων και οι λιγότερες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη μελλοντική παραγωγή, έχασαν μέρος των κερδών γιατί οι Traders πήραν το κέρδος τους γρήγορα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το κλειδί στην υπόθεση επιτυχούς αποτελέσματος είναι η νέα Κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις υποσχέσεις - δεσμεύσεις της Χώρας σχετικά με το μνημόνιο και από την άλλη να λάβει όλα αυτά τα προαναγγελθέντα αντισταθμιστικά μέτρα για την τόνωση της εγχώριας Οικονομίας.

Τα παραπάνω έρχονται και σε άμεση συσχέτιση με την εμπιστοσύνη που θα προσπαθήσει να επανακτήσει η Χώρα στους Εταίρους, ώστε να καταφέρει επιτέλους να απεγκλωβιστεί από την αρνητικότατη εικόνα στο διεθνές πλαίσιο, παράλληλα με την πιθανότητα μελλοντικής επανεξόδου στις Αγορές και την μερική επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του μνημονίου.

Το Τραπεζικό Σύστημα είναι στο επίκεντρο όλων των αναλύσεων, καθώς είναι φυσικό η Οικονομία να στηρίζεται σχεδόν καθολικά στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κάτι που φυσικά αποδείχθηκε και με την επίδραση των capital controls στην ήδη γονατισμένη λειτουργία της Οικονομίας.

Τα σενάρια των ΑΜΚ, πιθανών συγχωνεύσεων, εξωτερικών χρηματοδοτήσεων κτλ είναι ήδη απλωμένα, χωρίς ωστόσο να έχουμε την δυνατότητα να εξάγουμε έστω και προφανή συμπεράσματα. Πάντως, σε γενική εικόνα, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θα δεχθεί εκ νέου αναδιάρθρωση, της οποίας η ένταση θα καθορίσει και την αποτελεσματικότητα – ή μη - του εγχειρήματος.

Η Αγορά ομολόγων πήρε αρκετές ανάσες, είτε σε Κρατικό είτε σε Εταιρικό (κυρίως) επίπεδο, καθώς η πιθανότητα να μπούμε τελικά στην "σκέπη" της ΕΚΤ είναι κοντινή, οπότε και η πορεία τους θα είναι σαφώς θετική. Άλλωστε, οι μεγάλες εταιρείες θα επανέλθουν σε κλίμα σταθερότητας και οι μεγάλες αποδόσεις τους θα είναι ισχυρό κίνητρο στους επενδυτές.

Από την άλλη, τα περισσότερα, μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή "χαρτιά" είναι ανοδικά βραχυπρόθεσμα, έχοντας ήδη δώσει ανοδικές διασπάσεις και ευκαιρίες εισόδου (ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ), ενώ κάποια ήδη έχουν υπεραποδώσει προσεγγίζοντας τις πρώτες αντιστάσεις (πχ ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ).

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι κινέζικες μετοχές σε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

Οι  Κινεζικές μετοχές που ανέβηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί τους σε ένα μήνα, αντανακλούν ενδεχομένως την αισιοδοξία για αποτελέσματα από την επίσημη επίσκεψη που θα κάνει ο Πρόεδρος Xi Jinping στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ενός συνδέσμου ανταλλαγών μεταξύ Λονδίνου και Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite αυξήθηκε 1,02% σήμερα το πρωί, και είναι μέχρι +3% πάνω από την περασμένη Πέμπτη.

Πιστεύουμε ότι η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στην Κίνα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο sell-off των χρηματιστηρίων στο τρίτο τρίμηνο και μια γρήγορη αναπήδηση  είναι απίθανη. Η κινεζική επιβράδυνση φαίνεται να είναι μέρος της πολυαναμενόμενης εξισορρόπησης μακριά από το μη βιώσιμο υψηλό στις επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οικονομικές αντιξοότητες για τα επόμενα πολλά τρίμηνα, όπως αναλύεται στην τελευταία μας έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Οι Αγορές των ΗΠΑ άνοιξαν ασθενέστερα τη Δευτέρα μετά από μια μεγάλη πτώση των πωλήσεων κατοικιών, αλλά ανέκαμψε αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν 4,8% τον Αύγουστο, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για τις προοπτικές που αφορούν τις μετοχές παγκοσμίως είναι τα κέρδη, με τις παγκόσμιες αποτιμήσεις πάνω στους ιστορικούς μέσους όρους, εντοπίζουμε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, και πολύ bearish διάθεση ως προς την ανάληψη ρίσκου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερα τη Δευτέρα, με εξαίρεση τη Γερμανία. Προβλέπουμε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος και 1,6% το 2016, οριακά κάτω από την συναίνεση και τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών. Στο  Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε πρόβλεψη επί της πρώτης αύξηση των επιτοκίων να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, αργότερα από ό, τι είχε αρχικά υποτεθεί.

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ελλάδα έχει τη δυναμική για να αναπτυχθεί ξανά, εάν εφαρμόσει τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση της οικονομίας της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Το βασικό δυναμικό για την ανάπτυξη υπάρχει. Εάν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ΕΜΣ εφαρμοσθούν σωστά, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά αρκετά γρήγορα», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις σε ομιλία του στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Αντιμέτωπη με την πληρωμή τόκων οι οποίοι θα φτάσουν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 9%-10% του ΑΕΠ θα βρεθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, ενώ το χρέος της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται μετά και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, θα φτάσει να αναλογεί ακόμη και στο 190%-200% του ΑΕΠ της χώρας. Τέτοια ποσοστά δεν συναντώνται παρά σε ελάχιστες χώρες του πλανήτη, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτό της Ιαπωνίας.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, έφθασαν στο τέλος Ιουλίου οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, Target 2, λόγω της μεγάλης εκροής κεφαλαίων από τη χώρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,47% (ΤτΕ) είχε καθαρές υποχρεώσεις ύψους 106,13 δισ. ευρώ έναντι της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος πληρωμών Target 2 που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν, από τις αρχές Οκτωβρίου, να συζητούν με ιδιώτες επενδυτές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Η διαδικασία της αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) προχωρά κανονικά και αναμένουμε τα αποτελέσματα περί τα τέλη Οκτωβρίου, είπε ο κ. Θωμόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αρχίσει συνομιλίες με τους υφιστάμενους και με νέους επενδυτές από την επόμενη εβδομάδα.

Δανειακές συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της υπέγραψε η Νηρεύς με τις δανείστριες τράπεζες στις 18/9/2015, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της Α' Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 4/5/2015.

Ειδικότερα,  υπεγράφησαν τα προγράμματα για τα Κοινά Ομολογιακά Δάνεια ποσών έως 58,2 εκατ. ευρώ, 4,8 εκατ. ευρώ και 31,4 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και το Πρόγραμμα του Μετατρέψιμου σε μετοχές Ομολογιακού Δανείου ποσού έως 29,4 εκατ. ευρώ.

Από τη Δευτέρα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με διαδικασίες-εξπρές το αργότερο  ως το τέλος του έτους. Ευρωπαϊκές αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος και τραπεζίτες αναμένουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα «τρέξει» τα προαπαιτούμενα του κλάδου, ο οποίος μέσα στους τρεις επόμενους μήνες οφείλει να ενισχυθεί κεφαλαιακά, σηκώνοντας κεφάλαια από τις αγορές, αλλά και να διευθετήσει νομοθετικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται το διασυνοριακό εμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας που εξετάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην ψηφιακή ενιαία αγορά: Συγκεκριμένα, 61 % των Ευρωπαίων καταναλωτών αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για ηλεκτρονικές αγορές από τη χώρα τους σε σχέση με τις αγορές από άλλες χώρες της Ε.Ε. (38 %).

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έντονες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, με τη χθεσινή συνεδρίαση να ολοκληρώνεται την ώρα που το συμβόλαιο Οκτωβρίου κατέγραφε κέρδη σχεδόν 1,9 δολαρίων. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός. ιδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,4%, στα 1.132,80  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε κατά 3,2%, κλείνοντας στα 46,60 δολάρια το βαρέλι.

Επίσημη έρευνα εις βάρος της Volkswagen ξεκινά το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Η έρευνα αφορά την παραδοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τη σκόπιμη παραβίαση των αμερικανικών περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με τις αρχές περιβαλλοντικού ελέγχου των ΗΠΑ, περίπου 500.000 οχήματα έφεραν ειδικό λογισμικό, το οποίο αποσκοπούσε στην παράκαμψη των περιβαλλοντικών ορίων που έχουν τεθεί στη χώρα

Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να θεμελιώσει δια της βίας κρατικές δομές. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίζεται σε θέματα οικονομίας. Ως προς το νόμισμα κινείται μεταξύ του αρχαίου δηναρίου και του ηλεκτρονικού bitcoin. Το μεγαλεπήβολο όραμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS) είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά της, η εγκαθίδρυση ενός ισλαμιστικού κράτους στη Μέση Ανατολή. Ήδη το ΙS έχει ξεκινήσει να θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία άτυπων πολιτικών θεσμών καθώς και κοινωνικών δομών: σχολεία, νοσοκομεία, υποτυπώδης κεντρική τράπεζα.

Μείωση μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 σημείωσε πτώση 1,7%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των τιμών κατά 0,3% και 1,6%, αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα