Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες «ψήφισαν» ευρώ και μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 11:06
UPD:11:15
REUTERS/Thomas Peter

Την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα «βλέπει» στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο γερμανικός Τύπος.

Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι πιστωτές της Αθήνας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Αλ. Τσίπρα.

«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung και προσθέτει πως «πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους».

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της Ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

«Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche. Όπως σημειώνει το περιοδικό, ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρ’ όλα αυτά επανεκλέγεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν του τις δεσμεύσεις του.

EURONEWS

«Οι διεθνείς πιστωτές πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα (…) Αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού των πιστωτών θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα και πάλι στο τραπέζι ένα Grexit. Η αξιοπιστία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρας ενδέχεται να δοκιμαστεί πιο γρήγορα απ’ όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος», καταλήγει το περιοδικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θριάμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το Spiegel.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό και προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί.

«Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση (…) Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Task Force, εκτιμά μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του για τρίτη φορά, ενώ προσθέτει ότι οι εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

«Πολλοί Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, πολέμησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, η Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα