Skip to main content

Ινδονησία: Πλημμύρες και ροές κρύας λάβας σάρωσαν κοινότητες στη Σουμάτρα – 41 νεκροί

(Antara Foto/Adi Prima/REUTERS)

Σύμφωνα με τις αρχές 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από τις πλημμύρες και τις ροές κρύας λάβας που έπληξαν κοινότητες στη Σουμάτρα, στη δυτική Ινδονησία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, οι νεκροί έφτασαν τους 41, ενώ 17 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Χθες βράδυ «είχαμε καταγράψει 37 θανάτους (…). Όμως το πρωί, ο αριθμός αυξήθηκε κι άλλο, φθάνοντας τους 41 νεκρούς», δήλωσε ο Ιλχάμ Ουάχαμπ, εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στη Δυτική Σουμάτρα, συμπληρώνοντας ότι συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν 17 ακόμη κατοίκους που αγνοούνται.

(Antara Foto/Iggo El Fitra/REUTERS)

Η τραγωδία σημειώθηκε προχθές Σάββατο, περί τις 22:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), στις περιφέρειες Άγκαμ και Τάναχ Ντατάρ, στο δυτικό τμήμα της Σουμάτρας, έπειτα από πολύωρες καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και ροές κρύας λάβας από το κοντινό ηφαίστειο Μαράπι.

(Antara Foto. Antara Foto/Iggo El Fitra/REUTERS)

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στην Άγκαμ και 14 στην Τάναχ Ντατάρ, που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με τον κ. Ιλχάμ. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει πόσοι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους, καθώς – όπως εξήγησε – οι αρχές ενθαρρύνουν τους πολίτες «να πάνε σε κατοικίες συγγενών τους που είναι (σε) πιο ασφαλείς (τοποθεσίες)».

Ο όρος «κρύα λάβα» αναφέρεται σε μάγματα που σχηματίζουν ηφαιστειακά αναβλήματα, ιδίως τέφρα και βράχοι. Όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, τα υλικά αυτά ενίοτε μετατρέπονται σε μάζες που κατεβαίνουν με καταστροφική ορμή από τον κρατήρα.

Ζημιές σε σπίτια και υποδομές

(Antara Foto/Sigit Putra/REUTERS)

Δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια λάσπης, ενώ τα τα νερά μπήκαν σε σπίτια και παρέσυραν οχήματα σε κοντινό ποταμό. Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανακοίνωσε πως υπέστησαν ζημιές 84 σπίτια, 16 γέφυρες, δυο τζαμιά και 20 ορυζώνες στην Τάναχ Ντατάρ, που έχει πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκων.

Η Ινδονησία πλήττεται συχνά από κατολισθήσεις και πλημμύρες την περίοδο των βροχών. Τον Μάρτιο, έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι εξαιτίας κατολισθήσεων και πλημμυρών στη δυτική Σουμάτρα. Το 2022, περίπου 24.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών στη Σουμάτρα, όπου συχνά τις βροχοπτώσεις κάνει πιο φονικές η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, καταγγέλλουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Το όρος Μαράπι («βουνό της φωτιάς», σε τοπική γλώσσα) συγκαταλέγεται στα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία. Τον Δεκέμβριο, ηφαιστειακή έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φοιτητές.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ