Skip to main content

Έλληνες μαθητές συνομίλησαν με αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς αυτός περνούσε πάνω από την χώρα μας

Στιγμιότυπο από την επικοινωνία των μαθητών με τους αστροναύτες.

Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο στη Κω

Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου της Κω έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο σχολείο στα Δωδεκάνησα που κατάφερε να συνδεθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την ώρα που εκείνος περνούσε από τον αστρονομικό ορίζοντα του νησιού. Η σύνδεση έγινε μέσω ασυρμάτου, τύπου VHF, με την βοήθεια της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου.

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου είχαν πριν από λίγες μέρες τη δυνατότητα να κάνουν από μια ερώτηση στον διοικητή και αστροναύτη του σταθμού, τον πρώτο Δανό αστροναύτη της ESA, Andreas Mogensen. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ στοχευμένες, ενθουσίασαν τον Andreas και αφορούσαν τη ζωή στο διάστημα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των αστροναυτών.

Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα ARISS το οποίο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ΄ όλον τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της απευθείας συνομιλίας με τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δίνοντας τους το έναυσμα να ενδιαφερθούν για την
Eπιστήμη, την Tεχνολογία, τη Mηχανική και τα Mαθηματικά (STEM).

Το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς δημιούργησε έναν Όμιλο αστρονομίας με παιδιά από την Ε΄ και τη ΣΤ΄ Δημοτικού (12 αγόρια και 11 κορίτσια) να αποτελούν το Τάγμα της Επιστημονικής Έρευνας. Τέσσερις εθελοντές εκπαιδευτικοί, δύο φορές την εβδομάδα, πραγματοποιούν μαζί με τα παιδιά μαθήματα αστρονομίας, κατασκευές, AR, εκπαιδευτική ρομποτική, προπόνηση αστροναύτη, αστροπαρατήρηση κ.α.