Skip to main content

Η ανάλυση της συμφωνίας των 8 δις ευρώ της Premier League

Η Premier League απένειμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την τετραετία 2025-2029 αποκομίζοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία

Η Premier League ολοκλήρωσε τις συμφωνίες για την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την περίοδο 2025-26 έως τη σεζόν 2028-29. Το Sky Sports και το TNT Sports έλαβαν πέντε πακέτα ζωντανής μετάδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το BBC Sport διαθέτει το πακέτο με τα highlights free-to-air.

Και οι τρεις συμφωνίες καλύπτουν μια περίοδο τεσσάρων αγωνιστικών περιόδων και αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες συμφωνίες αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων που έχουν συναφθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τηλεοπτικά δικαιώματα Premier League 2025-2029 – Συνεργάτες

Το Sky Sports έλαβε τα live πακέτα δικαιωμάτων B, C, D, E, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον 215 ζωντανούς αγώνες ανά σεζόν και τα οποία θα περιλαμβάνουν περισσότερους από 140 αγώνες τα Σαββατοκύριακα, τους βραδινούς αγώνες Παρασκευής και Δευτέρας και την πλήρη κάλυψη τριών αγώνων μεσοβδόμαδα. Για πρώτη φορά, το Sky Sports θα μεταδίδει και τους 10 αγώνες την τελευταία αγωνιστική κάθε περιόδου.

Το TNT Sports πήρε το Πακέτο Α για ζωντανά δικαιώματα, το οποίο καλύπτει 52 live αγώνες ανά σεζόν, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής κάλυψης αγώνων που παίζονται τα Σάββατα στις 12:30 μ.μ. αλλά και της πλήρους κάλυψης δύο γύρων μεσοβδόμαδα.

Για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι αγώνες που διεξάγονται εκτός του «κανόνα μπλακάουτ» του Σαββάτου στις 15:00, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρθηκαν για την Κυριακή στις 14:00 λόγω της συμμετοχής των συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα μεταδίδονται ζωντανά.

Το BBC Sport έχει επίσης εξασφαλίσει δικαιώματα για τα highlights και για τους 380 αγώνες της Premier League κάθε σεζόν, με πρόσθετα ψηφιακά δικαιώματα για τις διαδικτυακές πλατφόρμες του.

Η συμφωνία σημαίνει ότι το διάσημο πρόγραμμα BBC Match of the Day θα συνεχίσει να φέρνει τη δράση της Premier League σε εκατομμύρια θεατές κάθε εβδομάδα, μαζί με μια πλήρη σειρά πρόσθετων προγραμμάτων.

Τα στοιχεία των συμφωνιών

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η Premier League, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν για την επόμενη τετραετία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα 6,7 δισ. λίρες (περίπου 7,8 δισ. ευρώ, με τις τρέχουσες ισοτιμίες).

Ο προηγούμενος κύκλος, διάρκειας τριών ετών, είχε αποφέρει περίπου 4,8 δισ. λίρες (περίπου 5,6 δισ. ευρώ), έναντι εποχικής αμοιβής που έτσι έφτασε από 1,87 δισ. ευρώ σε περίπου 1,95 δισ. ευρώ.

Το σχόλιο του CEO Richard Masters

Ο Ρίτσαρντ Μάστερς, διευθύνων σύμβουλος της Premier League, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε νέες συμφωνίες με το Sky Sports και το TNT Sports, που θα επεκτείνουν τη συνεργασία μας γι΄ άλλα τέσσερα χρόνια και θα δούμε περισσότερους αγώνες της Premier League να μεταδίδονται ζωντανά από το 2025/26 και μετά».

«Ως μακροχρόνιοι και αξιόλογοι συνεργάτες, η Sky Sports και η TNT Sports φημίζονται για την παροχή σταθερής κάλυψης και προγραμματισμού παγκόσμιας κλάσης. Έχουμε δει κοινό και προσέλευση ρεκόρ τις τελευταίες σεζόν και γνωρίζουμε ότι η συνεχής καινοτομία τους θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθήσουν και να παρακολουθήσουν την Premier League», πρόσθεσε.

«Είμαστε επίσης εξαιρετικά χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το BBC Sport, το οποίο θα συνεχίσει να φέρνει εβδομαδιαία τα highlights όλων των αγώνων της Premier League στο ευρύτερο δυνατό κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Match of the Day ήταν θεσμός για γενιές οπαδών του ποδοσφαίρου σε αυτή τη χώρα και παραμένει απίστευτα δημοφιλές στους οπαδούς όλων των ηλικιών».

Τα «πακέτα» και πως απονεμήθηκαν

Πακέτο Α (TNT Sports)

  • Σύνολο αγώνων: 52 (18 δεύτερες επιλογές, 14 τέταρτες επιλογές, οι 20 αγώνες που θα διεξαχθούν εμβόλιμα)
  • Αγώνες ανά σύλλογο: Μάξιμουμ 6, τουλάχιστον ένας

Πακέτο Β (Sky)

  • Σύνολο αγώνων: 50 (14 πρώτες επιλογές, 18 πέμπτες επιλογές, περίπου 6-10 αγώνες επαναπρογραμματισμένοι αλλά όχι την Κυριακή στις 14:00)
  • Αγώνες ανά σύλλογο: Μάξιμουμ 6, τουλάχιστον ένας

Πακέτο Γ (Sky)

  • Σύνολο αγώνων: 66 (14 δεύτερες επιλογές, 18 τέταρτες επιλογές, 30-38 παιχνίδια επαναπρογραμματισμένοι για Κυριακή στις 14:00)
  • Αγώνες ανά σύλλογο: Μάξιμουμ 5, τουλάχιστον ένας

Πακέτο Δ (Sky)

  • Σύνολο αγώνων: 44 (18 επιλογές πρώτου γύρου, 13 τρίτες επιλογές, έως δύο παιχνίδια την 37η αγωνιστική, και οι 10 τελικοί αγώνες)
  • Αγώνες ανά σύλλογο: Μάξιμουμ 5, τουλάχιστον ένας

Πακέτο E (Sky)

  • Σύνολο αγώνων: 58 (18 τρίτες επιλογές, 14 πέμπτες επιλογές, και οι 20 εμβόλιμοι αγώνες  1ου και 2ου γύρου, έξι επιπλέον παιχνίδια)
  • Αγώνες ανά σύλλογο: Μάξιμουμ 5, τουλάχιστον ένας

naftemporiki.gr