Skip to main content

Japan Tobacco International: Στον διεθνή χάρτη η Eλλάδα με το Ploom

Κώστας Σκρέκας (Υπουργός Ανάπτυξης), Βασίλης Βωβός (Executive Vice President CFO της JTI παγκοσμίως), Lili Zigoslu (Γενική Διευθύντρια JTI Ελλάδος), Γεωργία Καρούντζου (Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας)

Ο σχεδιασμός προβλέπει για τη χώρα μας κομβικό ρόλο στη διανομή και διάθεση του νέου προϊόντος

Στο διεθνή χάρτη της Japan Tobacco International (JTI) η Ελλάδα με το λανσάρισμα  του  προϊόντος  τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού Ploom. Με τον τρόπο αυτό η πολυεθνική καπνοβιομηχανία εντάσσει τη χώρα μας στο πλάνο των επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολ. που έχει προγραμματίσει διεθνώς για τη νέα της δραστηριότητα που αφορά τη διάθεση του Ploom.

Ο σχεδιασμός προβλέπει για τη χώρα μας κομβικό ρόλο στη διανομή και διάθεση του νέου προϊόντος. Στόχος της JTI είναι να καταστεί ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού στην ελληνική αγορά, η επένδυση στην οποία αποτελεί μέρος της μεγάλης παγκόσμιας επένδυσης της JTI ύψους 300 δισ. γιεν την επόμενη τριετία.

Nakayama Yasunori

Όπως τόνισε σε σχετική εκδήλωση  που έγινε για την παρουσίαση της νέας δραστηριότητας της JTI στην Ελλάδα ο  Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Nakayama Yasunori «η νέα αυτή επένδυση της JTI αποτελεί μια σαφή απόδειξη της εμπιστοσύνης που η Ιαπωνία συνεχίζει να επιδεικνύει στην ελληνική Οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η επένδυση αυτή να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας παράλληλα τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Βασίλης Βωβός

Τη σημασία της συνεχιζόμενης και διαρκώς αυξανόμενης επενδυτικής παρουσίας της JTI στην Ελλάδα, με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον όμιλο JT το 2018 και πλέον και με την κυκλοφορία του Ploom, υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Βωβός, Executive Vice President CFO της JTI παγκοσμίως, λέγοντας πως «η μακρά και εδραιωμένη παράδοση της βιομηχανίας καπνού στην Ελλάδα αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για τη μελλοντική εξέλιξη του κλάδου. Σήμερα, δημιουργούμε ένα σημαντικό ‘ορόσημο’ της επενδυτικής και επιχειρηματικής μας παρουσίας στην Ελλάδα, εισερχόμενοι δυναμικά στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με την κυκλοφορία του Ploom. Μια πρόταση που συνδυάζει την πλούσια κληρονομιά μας με την πρόοδο της Τεχνολογίας, πραγματοποιώντας ένα ακόμη ουσιώδες βήμα στη συνεχή μας ανάπτυξη. Με την ίδια προσήλωση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να επενδύουμε στα εργαλεία και τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν τη νέα αυτή εποχή που αναδύεται».

Επιπλέον ο κ. Βωβός επεσήμανε τη στήριξη στη συμβολαιακή γεωργία, τονίζοντας ότι η JTI το 2023 αύξησε κατά 5% την προμήθεια φύλλων καπνού από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές για τα προϊόντα της διεθνώς.

Κώστας Καραμανλής

Από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος-ΣΕΚΕ, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των  εμπορικών σημάτων της JTI την οποία και συνεχάρη για τη συνεχή αύξηση της επενδυτικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Κώστας Σκρέκας

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την απόφαση της JTI να συνεχίσει τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά, ενώ εστίασε και στις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα οι οποίες το 2022 παρουσίασαν αύξηση 57% τονίζοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται και η χώρα γίνεται πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «υπόδειγμα επένδυσης» την παρουσία της JTI στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η επενδυτική συνέχεια της εταιρείας με την είσοδό της στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλο-επενδυτική στάση και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η JTI θα διατηρήσει και τη δραστηριότητά της στα παραδοσιακά τσιγάρα γεγονός που σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη νέα επένδυση της JTI αλλά και την πεποίθησή του ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην ανάπτυξη του εργοστασίου της Ξάνθης όσο και στην αύξηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας.