Skip to main content

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Απτόητη στην στάση της η φον ντερ Λάιεν παρά την επιστολή εναντίον της

REUTERS/Leah Millis

Επανέλαβε την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και εξαπέλυσε βέλη προς το Ιράν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την Κυριακή τη σθεναρά φιλο-ισραηλινή της στάση παρά την αυξανόμενη κριτική στο πρόσωπό της, ενώ επέκρινε επίσης σκληρά το Ιράν ότι επιδιώκει να σπείρει «βία και χάος» στη Μέση Ανατολή.

Περίπου 800 μέλη του προσωπικού της ΕΕ προέβησαν σε μια ασυνήθιστη πράξη υπογράφοντας επιστολή κατά της φον ντερ Λάιεν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν αδικαιολόγητη μεροληψία προς το Ισραήλ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η διαμαρτυρία ήρθε αφότου η πρόεδρος αμέλησε να αναφέρει την υποστήριξη της ΕΕ για το παλαιστινιακό κράτος σε μια ομιλία της την Πέμπτη σε think tank στην Ουάσιγκτον — παρά το γεγονός ότι η λύση δύο κρατών αποτελεί βασικό μέρος της θέσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, την Κυριακή, η φον ντερ Λάιεν δεν οπισθοχώρησε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην οργάνωση νεολαίας της γερμανικής κεντροδεξιάς πολιτικής της ομάδας CDU/CSU.

Ενώ τόνισε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή άμυνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς πρέπει να είναι «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», δεν ανέφερε ξανά το παλαιστινιακό κράτος και αντ’ αυτού απλώς αναφέρθηκε στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην αλληλεγγύη με Ισραήλ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η επικεφαλής της Κομισιόν συνέκρινε επίσης τον ρόλο του Ισραήλ με την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία.

«Όλες αυτές οι συγκρούσεις έχουν ένα κοινό: αφορούν τον αγώνα μεταξύ εκείνων που αναζητούν ειρήνη, ισορροπία, ελευθερία και συνεργασία — και εκείνων που δεν θέλουν τίποτα από αυτά επειδή επωφελούνται από το χάος και την αταξία», επανέλαβε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο συνέδριο της πτέρυγας νεολαίας CDU/CSU στο Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε ακόμη

Σε απόσταση από τις αρχές της