Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αξιοποιούν το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κοντά στα προ-πολέμου επίπεδα (2.277 μονάδες).
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει αιφνιδιαστικά την επιχείρηση «Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ μεταφράζεται ως ένδειξη σύγκλισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια οριστική, διπλωματική λύση στην παρατεταμένη σύγκρουση. Αυτή η εξέλιξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου, καθώς το βαρέλι του Brent υποχωρεί κάτω των 110 δολαρίων.
Στον απόηχο των παραπάνω -και ενόσω η Ευρώπη σημειώνει άνοδο κατά τουλάχιστον 1%- ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας λαμβάνει σημαντική ώθηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,66% και τις 2.266,11 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, Eurobank και Alpha Bank τίθενται επικεφαλής της ανοδικής κίνησης, με κέρδη άνω του +3%. Τα θεμέλια για την 4η σερί θετική συνεδρίαση «χτίζει» η Metlen, η οποία επιστρέφει στα 37 ευρώ, ενώ Viohalco και Allwyn ανακτούν τα 16 και 13 ευρώ, αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, καθώς διευρύνεται δυναμικά στο +2,11% και τις 2.554 μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι μεγέθη α’ τριμήνου πρόκειται να δημοσιεύσουν αύριο και μεθαύριο οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αντίστοιχα.
Η μετοχή της Alpha Bank τρέχει στο +3,63% και τα 3,627 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +3,01% και τα 3,76 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +2,62% και τα 8,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,37% και τα 14,07 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τρ. Κύπρου σημειώνει άνοδο στο +1,01% και τα 9,495 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να ανοίγει τον βηματισμό στο +2,87% και τα 9,155 ευρώ, χάρη στην έγκριση του μερίσματος ύψους 0,23 ευρώ/μετοχή.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,87% και 5.755 μονάδες), η μετοχή της Metlen ενισχύεται στο +2,36% και τα 37,34 ευρώ, οδεύοντας προς την 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ξεκολλώντας από τα φετινά χαμηλά των 32,7 ευρώ. H μετοχή της Allwyn συνεχίζει στο +2,77% και τα 13,345 ευρώ, δείχνοντας να αφήνει πίσω το ναδίρ των 12,1 ευρώ (χαμηλό 4ετίας). Νέο ιστορικό υψηλό πετυχαίνει η μετοχή της Cenergy, η οποία βρίσκεται στο +1,63% και τα 25,00 ευρώ, χάρη στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Οι συγγενικές Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ίπτανται κατά σχεδόν +4%, με αποτέλεσμα να φθάνουν στα 16,1 και 4,43 ευρώ, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Titan Cement και Coca Cola HBC κερδίζουν τουλάχιστον +1%, ενόσω αύριο αναμένεται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου. Στο ρεκόρ των 42 ευρώ σκαρφαλώνει, επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αυξάνεται κατά +1,11%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil, ως απόρροια της υποχώρησης του πετρελαίου, διολισθαίνει στο -2,28% και τα 37,80 ευρώ. Στο -1,47% και τα 10,08 ευρώ έπεται, για τον ίδιο λόγο, η μετοχή της Helleniq Energy.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,75% και 2.925 μονάδες), η μετοχή της AVAX ξεχωρίζει θετικά στο +2,01% και τα 3,305 ευρώ, σε μια προσπάθεια να σβήσει το σύνολο των πολεμικών απωλειών. Η μετοχή της Κρι Κρι παραμένει σε αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς σκαρφαλώνει στο +1,20% και τα 25,3 ευρώ (νέο ρεκόρ). Ελλάκτωρ, Qualco, Profile, Intracom Holdings, Ideal Holdings και Austriacard «παίζουν» στα πέριξ του +1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις BriQ και Μπλε Κέδρος, οι οποίες σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,12 ευρώ (dividend yield 3,8%) και του 0,194 ευρώ (dividend yield 4,3%) ανά μετοχή, αντίστοιχα. Η πρώτη υποχωρεί κατά -2,88%, ενώ η δεύτερη περιορίζεται κατά -2,67%.
Νέο υψηλό 4ετίας πετυχαίνει η μετοχή της Lavipharm, καθώς σκαρφαλώνει στο +3,41% και το 1,578 ευρώ. Χθες, η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή έδωσε ως τιμή – στόχο τα 3,00 ευρώ, κάτι που αντανακλά περιθώριο ανόδου της τάξης του 100%. Από την άλλη πλευρά, κάμψη στο -3,8% και τα 3,8 ευρώ καταγράφει η μετοχή της Παπουτσάνη, καθώς οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν με τις επιδόσεις του α’ τριμήνου, οι οποίες εν πολλοίς αποδείχθηκαν σταθεροποιητικές. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ (από 2,3 εκατ. ευρώ πέρυσι). Πάντως, η διοίκηση έμεινε πιστή στο πλάνο για βελτίωση της κερδοφορίας στο σύνολο του 2026.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 76 μετοχές κινούνται ανοδικά, 18 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 163,1 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Μερίσματα μισού δισ. ευρώ δίνουν οι εισηγμένες τον Μάιο
Βελτιωμένη η ορατότητα στο Χρηματιστήριο
Σ’ ένα περιβάλλον καλύτερων προοπτικών ως προς την πιθανότητα επίλυσης της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή «ξύπνησε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που ενισχύει τη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει αιφνιδιαστικά την επιχείρηση «Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ μεταφράζεται ως ένδειξη σύγκλισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια οριστική, διπλωματική λύση στην παρατεταμένη σύγκρουση.
Αυτή η εξέλιξη έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου, η οποία επηρεάζει τόσο τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων όσο και τη δυναμική του πληθωρισμού στην οικονομία. Το βαρέλι του Brent υποχωρεί αυτήν τη στιγμή κάτω των 110 δολαρίων, αν και είναι σαφές ότι η αγορά επιθυμεί την περαιτέρω μείωσή του.
Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, σε κάθε περίπτωση, εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές μετοχών, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έχει ήδη τρέξει ένα διήμερο ανοδικό σερί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 2.230 μονάδες.
Πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση των προ-πολέμου επιπέδων των 2.277 μονάδων, ενώ σε δεύτερη φάση, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών γεωπολιτικών και ενεργειακών γεγονότων, ακολουθεί η προσέγγιση των φετινών κορφών των 2.407 μονάδων.
Πάντως, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να λησμονούν τα εξής: Αφενός ότι κι άλλες φορές υπήρξαν προσδοκίες για οριστική ειρήνη στη Μέση Ανατολή, οι οποίες εντέλει διαψεύστηκαν. Αφετέρου ότι οι επικείμενες αντλήσεις κεφαλαίων από ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και Trastor μπορούν να «αδειάσουν» τη διαθέσιμη δεξαμενή ρευστότητας των επενδυτών, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από το ταμπλό.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η προσοχή στρέφεται στην αποκοπή του δικαιώματος είσπραξης για τα μερίσματα των BriQ και Μπλε Κέδρος, τα οποία ανέρχονται σε 0,12 ευρώ (dividend yield 3,8%) και 0,194 ευρώ (dividend yield 4,3%) ανά μετοχή, αντίστοιχα.
Η CEO που έχει μόνιμα ζημιές τα τελευταία 4 χρόνια – Θα καταφέρει να αποφύγει τα… βράχια;
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












