Skip to main content

Οι ΗΠΑ δίνουν προσωρινή εξαίρεση στην Ινδία για αγορά ρωσικού πετρελαίου – Στόχος να αποτραπεί η έκρηξη τιμών

Η Ουάσιγκτον επιτρέπει για 30 ημέρες την αγορά φορτίων που έχουν «κολλήσει» στη θάλασσα, επικαλούμενη τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν προσωρινή εξαίρεση στην Ινδία ώστε να μπορέσει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο που βρίσκεται ήδη σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα.

Η κίνηση αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση οδήγησε προσωρινά το μπρεντ σε πτώση 2,5%. Ωστόσο οι απώλειες περιορίστηκαν στη συνέχεια, με την τιμή να επιστρέφει πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η εξαίρεση θα ισχύσει για 30 ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε ότι το μέτρο θα επιτρέψει στο πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει στην παγκόσμια αγορά και θα συμβάλει στην «ανακούφιση των πιέσεων που προκαλεί η προσπάθεια του Ιράν να κρατήσει όμηρο την παγκόσμια ενεργειακή αγορά».

Βραχυπρόθεσμο μέτρο

Όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρόκειται για «σκόπιμο βραχυπρόθεσμο μέτρο» που δεν θα προσφέρει «σημαντικό οικονομικό όφελος στη ρωσική κυβέρνηση», καθώς αφορά αποκλειστικά φορτία πετρελαίου που βρίσκονται ήδη σε πλοία στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας πολλούς αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στην Ινδία – έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικής ενέργειας – να περιορίσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.