Skip to main content

Ματώνει τις αγορές ο Τραμπ με την απειλή για δασμούς – σοκ στην Ευρώπη: Βουτιά για μετοχές και πετρέλαιο

Βαθύ κόκκινο στα ταμπλό μετά την απειλή Τραμπ για δασμούς 50% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές

Με μια νέα απειλή-σοκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ταράζει τις παγκόσμιες αγορές, βυθίζοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προτείνει την επιβολή δασμού ύψους 50% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025.

«Οι συζητήσεις μας με την ΕΕ δεν οδηγούν πουθενά!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπόριο». Ο Τραμπ δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία να καλέσει εμμέσως τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε αμερικανικό έδαφος.

Η κίνηση αυτή κλιμακώνει τη ρητορική εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού, λίγους μόλις μήνες μετά την παύση 90 ημερών που είχε δοθεί στις συνομιλίες για την αναθεώρηση του εμπορικού πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη βασικό δασμό 10% σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα αυτοκίνητα, υπόκεινται σε αυξημένες επιβαρύνσεις.

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Στο κόκκινο και η Wall Street

Οι αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν αστραπιαία. Στη Φραγκφούρτη ο Dax καταγράφει απώλειες άνω του 2%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 2,7%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB διολισθαίνει σχεδόν 3%. Το αρνητικό κλίμα συμπαρασύρει και την Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,35% στις 15:30.

Απώλειες της τάξης του 2% και για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τον κλάδο τους να υποχωρεί 3,8%. Στο στόχαστρο επίσης τράπεζες και όμιλοι ειδών πολυτελείας. Ο τραπεζικός κλάδος στον Stoxx 600 υποχωρεί 3,6%. Οι μετοχές της Deutsche Bank είναι στο – 6% και της Société Générale βρίσκονται στο -5,5%. Σημαντικές απώλειες, κοντά στο 5%, για Swatch Group και Essilor Luxottica.

Κόκκινα τα ταμπλό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Dow Jones υποχωρεί πάνω από 400 μονάδες ή 1%, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,2% και ο Nasdaq Composite 1,6%.

Trump’s actions come at a time when tariff tensions were easing. Trump in April implemented duties on most nations in the world, which rattled the stock market and nearly put the S&P 500 in a bear market. The president then paused the stiffest tariffs for 90 days and hatched some preliminary agreements with the U.K. and China, causing stocks to recover. The S&P 500 got back to even on the year last week.

Investors were buying stocks on speculation that more agreements would be rolling out with various nations during this three-month pause p

Το ευρώ υπό πίεση – Το πετρέλαιο βυθίζεται πάλι

Η είδηση έφερε ανατροπή και στις αγορές συναλλάγματος. Το ευρώ, που νωρίτερα ενισχυόταν έως και 0,7% έναντι του δολαρίου, περιόρισε τα κέρδη του στο +0,2% καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για εμπορική απομόνωση της Ευρώπης.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να χάνει 1,6% και να διαμορφώνεται στα 63,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI υποχώρησε κατά 1,8%, στα 60,13 δολάρια. Η αγορά πετρελαίου πιεζόταν ήδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ενδείξεων για επικείμενη αύξηση παραγωγής από τον OPEC+, με πιθανή νέα ενίσχυση της προσφοράς κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σκληρή στάση Τραμπ απέναντι στην ΕΕ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική εμπορικής πίεσης που ακολουθεί ήδη με την Κίνα, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Η απειλή για δασμούς 50% σε ένα τόσο μεγάλο οικονομικό μπλοκ όπως η ΕΕ, όμως, θεωρείται καίριο πλήγμα στο διεθνές εμπόριο και στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, σε μια περίοδο όπου η Γηραιά Ήπειρος προσπαθεί να αποφύγει την ύφεση.

Στροφή στα ομόλογα

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Στην Ευρώπη οι τιμές των ομολόγων επιδίδονται σε ράλι και οι αποδόσεις τους κάνουν βουτιά. Η απόδοση τόσο του 2ετους όσο και του 5ετους Bund υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης. Πτώση 9 μονάδων βάσης και για την απόδοση του γαλλικού διετούς.

Διαβάστε ακόμη:

→Κομισιόν: «Ουδέν σχόλιον» για τους νέους δασμούς Τραμπ