Skip to main content

Χρηματιστήριο: Παίζει «άμυνα» στο μπαράζ αποκοπών

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Οριακές διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα (25/6) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η αποκοπή του δικαιώματος στα μερίσματα 10 εισηγμένων επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό και με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα/επιστροφή κεφαλαίου διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Titan Cement, Viohalco, Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Quest, ΕΧΑΕ, Intracom, Optima και Intercontinental. Αύριο, δε, είναι η σειρά των Metlen, Motor Oil και Fourlis.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κορύφωση των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα διεξαχθεί ο κρίσιμος πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων περιμένει όλη η Ευρώπη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη κάμψη κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.421,90 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.424,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.419,17 έως 1.423,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil βάζει φρένο στις πρόσφατες πιέσεις, ως απόρροια της έκτακτης φορολογίας, και ανακάμπτει κοντά στα 25 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Aegean και Jumbo οπισθοχωρούν κατά σχεδόν 2%, ενώ Titan και ΕΧΑΕ, οι οποίες «κόβουν» το μέρισμα», συρρικνώνονται πέριξ του -4%.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,15% και τις 1.243 μονάδες, απέχοντας περίπου 8% από τα υψηλά έτους (1.349 μονάδες), αλλά και κερδίζοντας 17% μέσα στο 2024.

Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,10% και τα 3,425 ευρώ (χαμηλό 5μήνου), η μετοχή της Alpha Bank οπισθοχωρεί στο -0,23% και το 1,498 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,52% και τα 8,062 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,19% και τα 2,125 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 3.456 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement κατρακυλά στο -4,2% και τα 29,3 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo και Aegean να χάνουν από περίπου 2%. Autohellas, Lamda, Helleniq Energy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ περιορίζονται κατά σχεδόν 1%, ενώ η μετοχή της Motor Oil, η οποία σήμερα κατοχυρώνει το δικαίωμα στο μέρισμα του 1,4 ευρώ, εκτοξεύεται στο +2,2% και τα 24,8 ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, ταυτόχρονα, παρά τη σημερινή αποκοπή, κερδίζει 0,9%, με τη μετοχή της Coca – Cola να επιστρέφει άνω των 32 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 2.270 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,8% και 4,6 ευρώ, τα οποία αποτελούν χαμηλό έτους. Epsilon και Intracom οπισθοχωρούν άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Dimand, Ideal και ΟΛΠ χάνουν από 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Optima Bank εκτοξεύεται στο +3% και πετυχαίνει νέο ιστορικό υψηλό. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intercontinental, η οποία βουλιάζει σε limit down, λόγω της αποκοπής του μεγάλου μερίσματος (απόδοση 46%).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ. 

Περιστέρης: Το άμεσο όφελος των 260 εκατ. ευρώ και η επόμενη -δίχως την ΤΕΝΕΡΓ- ημέρα

Τελευταία ζαριά του Ιουνίου

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ταλαιπωρείται, εδώ και αρκετές ημέρες, σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.400 έως τις 1.460 μονάδες.

Εάν και οι απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο δεν ξεπερνούν το 0,5%, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή περίοδο. Κι αυτό καθίσταται πιο αντιληπτό, αν αναλογιστούμε ότι η αναδίπλωση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων ανέρχεται στο -5,4%.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, για πολλούς αναλυτές, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την «αντοχή» των 1.400 μονάδων να αποτελεί το βασικό ζητούμενο, καθώς σε ενδεχόμενο απώλεια των στηριγμάτων, ανοίγει ο δρόμος αρχικά για τις 1.380 – 1.360 μονάδες και μετέπειτα για τις 1.339 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον μέσο όρο των 200 ημερών.

Είναι σαφές ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις του Γ.Δ. έως το τέλος του μήνα θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την κορύφωση του… δράματος στη Γαλλία, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή (30/6) θα διεξαχθεί ο α’ γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, σε συνάρτηση και με τον β’ γύρο της 7ης Ιουλίου, θα διαμορφώσει τα επίπεδα πολιτικής σταθερότητας της Νο.2 οικονομίας της Γηραιά Ηπείρου, η οποία μην ξεχνάμε ότι μέσα στο 2025 θα χρειαστεί να εκλέξει και νέο πρόεδρο.

Από εκεί και πέρα, μεταβλητότητα αναμένεται να ασκήσει και το μπαράζ αποκοπών για τα δικαιώματα είσπραξης των εταιρικών επιβραβεύσεων, καθώς μόνο σήμερα και αύριο «κόβουν» μέρισμα συνολικά 13 εισηγμένες, εκ των οποίων αναμφίβολα ξεχωρίζουν οι Metlen (1,5 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1,4 ευρώ/μετοχή), ΟΠΑΠ (0,25 ευρώ/μετοχή), Titan Cement (0,85 ευρώ/μετοχή), Viohalco (0,12 ευρώ/μετοχή), Cenergy (0,08% ευρώ/μετοχή) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,0,4 ευρώ/μετοχή). Συνολικά στο διήμερο, οι αποκοπές αφορούν μερίσματα 691 εκατ. ευρώ.

Πάντως, εξαιρώντας τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η χαμηλή επενδυτική ορατότητα και η εξωγενής πολιτική αβεβαιότητα έχουν επιδράσει αρνητικά, η γενικότερη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει θετική.

Κάτι, το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό (πολλά P/E βρίσκονται κάτω του 10x), στα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, στα σταθερά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και στα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, τα οποία δημιουργούν νέες αξίες για τους μετόχους και ενισχύουν τη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η τρέχουσα εβδομάδα μονοπωλείται από τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με αποτέλεσμα μέχρι τις πρώτες κάλπες της 30ης Ιουνίου οι επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις αναμονής.

Ως εκ τούτου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα στο -0,33% και τις 517 μονάδες, με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να χάνει 0,6%. Στη Wall Street, τα futures δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα, μετά τις χθεσινοβραδινές πιέσεις στον τεχνολογικό τομέα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η πρεμιέρα με ρεκόρ στην Optima και ο μεγάλος… χαμένος από τον MSCI

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)