Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αρνητικό «γύρισμα», βγαίνουν πωλητές στις τράπεζες

EUROKINISSI

Στην περιοχή των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Metlen

Στους πωλητές έχουν εκ νέου περιέλθει τα «ηνία» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι αγοραστές απώλεσαν το πρωινό προβάδισμα, υπό το βάρος των πιέσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες αυτήν την στιγμή χάνουν 1%.

Η ελληνική αγορά, από την πλευρά της, δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί, με τους χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους να μαρτυρούν το μειωμένο ενδιαφέρον, αλλά και τη στάση αναμονής εκ μέρους της επενδυτικής κοινότητας.

Κάπως έτσι, η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος τιμών, με τις 1.420 μονάδες να αποτελούν το βασικό στήριγμα και τις 1.502 μονάδες (υψηλό έτους) να συνιστούν την επόμενη αντίσταση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,52% και διαμορφώνεται στις 1.443,67 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.451,24 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίζεται σε 15 μονάδες (από 1.442,53 έως 1.457,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική εμφανίζεται ευάλωτη στις ρευστοποιήσεις, χάνοντας τουλάχιστον 2%. Υπό πίεση τελούν και οι μετοχές των Mytilineos – Πειραιώς, ενώ ο ΟΠΑΠ διατηρεί τη θετική πορεία, προσεγγίζοντας το ορόσημο των 15 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Δίνει «μάχη» για τα 8 ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Απώλειες 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των απωλειών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,05% και τις 1.287 μονάδες, απέχοντας περίπου 5% από τα υψηλά έτους (1.349 μονάδες).

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -2,15% και τα 8 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -1,31% και τα 3,769 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,28% και το 1,6135 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,156 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,53% και 3.508 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos αναδιπλώνεται στο -1,3% και τα 36 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco και Coca – Cola να έπονται με κάμψη πέριξ του -1%. Η μετοχή της Quest, από την πλευρά της, συρρικνώνεται στο -2,2% και τα 5,2 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει τα 15 ευρώ. Η μετοχή της Lamda Development αυξάνεται κατά 0,6%, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά τριμηνιαία μεγέθη.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,39% και 2.302 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,4%, με αποτέλεσμα να «πέφτει» κάτω των 5 ευρώ. Ideal, Intracom Holdings και Κρι – Κρι περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διευρύνεται κατά 1,5%. Αλουμύλ και Intralot σημειώνουν κέρδη 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έχουν «ανοσία» στη διόρθωση – Ποιες συνεχίζουν σε επίπεδα ρεκόρ

Σε στενό εύρος τιμών

Συνεχίζεται η έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινείται σ’ ένα στενό εύρος τιμών, το οποίο έχει ως βασικό άξονα την περιοχή πέριξ των 1.440 – 1.460 μονάδων.

Και μπορεί η χώρα να μην αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, όπως συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Γερμανία, αλλά είναι σαφές ότι το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις -εν αναμονή και του ανασχηματισμού.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης περιόδου (+12% ο Γ.Δ. το 2024) επιτρέπουν στους επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων προλειαίνουν το έδαφος για διατήρηση των γενναιόδωρων μερισματικών αποδόσεων, κάτι το οποίο στηρίζει τις υψηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Και μην ξεχνάμε τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη μέσω της ενισχυμένης ρευστότητας. Στην κορυφή όλων, φυσικά, τίθεται η επικείμενη πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φέρεται να έχει κλείσει έναντι 20 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: Οι 14+14 εισηγμένες που αξίζουν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη παραμένουν στις 1.420 μονάδες, ενώ οι βασικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.502 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με το φετινό υψηλό (κλείσιμο 20/5).

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,5%), προβλέποντας μόλις μία μείωση μέσα στο 2024. Ωστόσο, για το 2025 προανήγγειλε έως και τέσσερις μειώσεις, συνολικού ύψους 100 μονάδων βάσης.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή (δείκτης πληθωρισμού), οι οποίες σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκαν στο 3,3% τον Μάιο έναντι των εκτιμήσεων για 3,4%.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, με τον S&P 500 να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (άνω των 5.400 μονάδων). Στην Ευρώπη, αντίθετα, ο Stoxx 600 χάνει 0,94% και αναδιπλώνεται στις 517 μονάδες, ενόσω Φρανκφούρτη και Παρίσι υποχωρούν άνω του 1%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 3×3 της Jumbo, η κορυφή της ΤΕΝΕΡΓ και η ΑΜΚ της Q&R

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)