Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δίνει «μάχη» για τα 8 ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Shutterstock

Πιέσεις της τάξης του 2% στη μετοχή

Σε καθεστώς αυξημένων πιέσεων τελεί σήμερα (13/6) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει το σύνολο του ταμπλό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της τράπεζας, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2%, με αποτέλεσμα να δίνει «μάχη» για την υπεράσπιση του ψυχολογικού επιπέδου των 8 ευρώ.

Το θετικό είναι, πάντως, ότι η εν εξελίξει πτώση συνοδεύεται από εξαιρετικά μικρό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας 3,4 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί μόλις στο +20% του μέσου όρου για το 2024.

Τα σενάρια για το placement

Οι σημερινές πιέσεις εκτιμάται ότι σχετίζονται με τις πληροφορίες περί μετάθεσης των αποφάσεων για το επόμενο placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το προσεχές φθινόπωρο -και όχι το καλοκαίρι, όπως αρχικά είχε αποτιμήσει η αγορά.

Σ’ αυτά τα σενάρια έχει συμβάλλει η εικόνα μεταβλητότητας και νευρικότητας, την οποία παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες -και ιδίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να διαθέτει το 18,39% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποφασιστεί να διατεθεί στο επενδυτικό κοινό το 22% -από το 40% που ήλεγχε μέχρι και πέρυσι το ΤΧΣ.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έχουν «ανοσία» στη διόρθωση – Ποιες συνεχίζουν σε επίπεδα ρεκόρ

Σήμερα, ως εκ τούτου, η Εθνική αποτελεί τη μοναδική από τις συνολικά τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, στην οποία το δημόσιο συνεχίζει να έχει παρουσία στο μετοχολόγιο.

Ράλι 30% στο 2024

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις σημερινές απώλειες, η μετοχή της Εθνικής συνεχίζει να καταγράφει ένα ράλι της τάξης του 30% μέσα στο 2024, έχοντας χρηματιστηριακή αξία άνω των 7,3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στις 20 Μαΐου, η εισηγμένη είχε σκαρφαλώσει έως τα 8,5 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και των τελευταίων 8,5 ετών.

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, η σημερινή τιμή της Εθνικής στο Χ.Α. αντιστοιχεί σε δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 6,1x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,92x.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 αναλυτών, η μέση τιμή στόχος για το επόμενο 12μηνο καθορίζεται στα 9,1 ευρώ, έχοντας περιθώριο ανόδου σχεδόν 15% από τα σημερινά επίπεδα.

Μέρισμα

Η διοίκηση της τράπεζας, κατόπιν της έγκρισης των εποπτικών αρχών, έχει αποφασίσει να διανείμει μέρισμα 332 εκατ. ευρώ ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των κερδών του 2023.

Η οριστική έγκριση θα δοθεί στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία προγραμματισμένη για τις επόμενες εβδομάδες.

Χρηματιστήριο: Οι 14+14 εισηγμένες που αξίζουν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)