Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος, χαμηλός τζίρος

(EUROKINISSI)

Συσσώρευση δυνάμεων λίγο πριν τις 1.460 μονάδες

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα (13/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να συνεχίζουν τη συσσώρευση δυνάμεων στις παρυφές των 1.460 μονάδων.

Η διάχυτη νευρικότητα και το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένουν ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά, ενόσω οι traders αποφεύγουν να αναλάβουν μεγάλα και περιττά ρίσκα.

Την ίδια στιγμή, η αγορά στρέφει το βλέμμα και στο εξωτερικό, όπου η Federal Reserve προανήγγειλε μόλις μία μείωση επιτοκίων εντός του 2024. Στην Ευρώπη, δε, το πολιτικό ρίσκο παραμένει ψηλά στην ημερήσια ατζέντα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 1.454,70 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.451,24 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.453,94 έως 1.457,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή κάνει προσπάθεια για τα 19 ευρώ, καθώς όλα δείχνουν ότι απομένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Η Lamda Development, από την πλευρά της, κερδίζει τουλάχιστον 2%, χάρη στην ισχυρή λειτουργική κερδοφορία του α’ τριμήνου.

Συσσώρευση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση πέριξ των 1.300 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,18% και τις 1.303 μονάδες, μετρώντας κέρδη άνω του 20% μέσα στο 2024.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται οριακά στο +0,19% και τα 2,161 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,17% και τα 8,19 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,16% και τα 3,826 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,12% και το 1,616 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,34% και 3.538 μονάδες), η μετοχή της Lamda Development διευρύνεται κατά 2,1% και προσεγγίζει τα 6,8 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά τριμηνιαία μεγέθη. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ταυτόχρονα, υπερβαίνει τα 19 ευρώ και πετυχαίνει νέο υψηλό έτους, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Titan ακολουθούν στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,34% και 2.318 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +1% και το 1,14 ευρώ, με τις μετοχές των Fourlis και Lavipharm να ενισχύονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΑΘ περιορίζεται στο -1,5% και τα 3,1 ευρώ. Νέες πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Austriacard, η οποία «πέφτει» στα 5,8 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έχουν «ανοσία» στη διόρθωση – Ποιες συνεχίζουν σε επίπεδα ρεκόρ

Νευρικότητας… συνέχεια

Συνεχίζεται η έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης κινείται σ’ ένα στενό εύρος τιμών, το οποίο έχει ως βασικό άξονα την περιοχή πέριξ των 1.440 – 1.460 μονάδων.

Και μπορεί η χώρα να μην αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, όπως συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Γερμανία, αλλά είναι σαφές ότι το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις -εν αναμονή και του ανασχηματισμού.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης περιόδου (+12% ο Γ.Δ. το 2024) επιτρέπουν στους επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων προλειαίνουν το έδαφος για διατήρηση των γενναιόδωρων μερισματικών αποδόσεων, κάτι το οποίο στηρίζει τις υψηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Και μην ξεχνάμε τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη μέσω της ενισχυμένης ρευστότητας. Στην κορυφή όλων, φυσικά, τίθεται η επικείμενη πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία φέρεται να έχει κλείσει έναντι 20 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: Οι 14+14 εισηγμένες που αξίζουν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη παραμένουν στις 1.420 μονάδες, ενώ οι βασικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.502 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με το φετινό υψηλό (κλείσιμο 20/5).

Μικρές απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στη χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve, η οποία διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,5%), προβλέποντας μόλις μία μείωση μέσα στο 2024. Ωστόσο, για το 2025 προανήγγειλε έως και τέσσερις μειώσεις, συνολικού ύψους 100 μονάδων βάσης.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή (δείκτης πληθωρισμού), οι οποίες σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκαν στο 3,3% τον Μάιο έναντι των εκτιμήσεων για 3,4%.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, με τον S&P 500 να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (άνω των 5.400 μονάδων). Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 χάνει 0,2% και αναδιπλώνεται στις 521 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 3×3 της Jumbo, η κορυφή της ΤΕΝΕΡΓ και η ΑΜΚ της Q&R

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)