Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν δριμύτεροι οι πωλητές – Σε κίνδυνο οι στηρίξεις

Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πτώση 1% για τον Γενικό Δείκτη, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Υπό κλοιό νέων πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ελέγχουν πλήρως το ταμπλό, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τα στηρίγματα των 1.420 μονάδων.

Η εκ νέου επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό, όπου ο γαλλικός CAC 40 βουλιάζει κατά σχεδόν 2,5%, επηρεάζει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία αδυνατεί να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης φαίνεται να μην αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες, αποτυγχάνοντας να στήσει… αναχώματα στις εν εξελίξει ρευστοποιήσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση κατά 1,10% και διαμορφώνεται στις 1.422,60 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.438,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.421,95 έως 1.439,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των πιέσεων, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να χάνουν άνω του 3%. Νέα πτώση καταγράφει η Motor Oil, η οποία αναδιπλώνεται κάτω των 25 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει καθοδικά, απομακρυνόμενη από τα όρια των 11 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 5μηνου η Motor Oil – Κάτω των 25 ευρώ η μετοχή

Απώλειες πέριξ του 2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει σημαντικές απώλειες στο -1,81% και τις 1.262 μονάδες, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας (1.349 μονάδες), εν όψει και της διανομής των πρώτων μερισμάτων.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -3,51% και τα 3,628 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank συρρικνώνεται στο -3,06% και το 1,568 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,70% και τα 2,133 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,05% και τα 7,894 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,10% και 3.458 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil κατρακυλά κατά 2% και «πέφτει» κάτω των 25 ευρώ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να χάνει 1,5% και να απομακρύνεται από τα 11 ευρώ. Απώλειες της τάξης του 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Titan Cement και Cenergy, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Autohellas, Aegean και Ελλάκτωρ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεφεύγει από το καθοδικό κύμα, παραμένοντας αμετάβλητη στα 14,9 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,04% και 2.264 μονάδες), η μετοχή της Intrakat περιορίζεται κατά 1,8% και πέφτει κάτω των 5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Austriacard, Ideal, Labipharm, Premia, ΑΒΑΞ και ΕΥΑΘ αναδιπλώνονται κατά 2%. Άνω του 1% μειώνονται, παράλληλα, οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Profile, Αλουμύλ και Fourlis.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 15 μετοχές κινούνται ανοδικά, 82 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,0 δισ. ευρώ.

Λούλης: Ο πρώτος μύλος επί τουρκοκρατίας, το «τιμόνι» σε ηλικία 24 ετών και η «άδικη» μετοχή

Κυρίαρχη η νευρικότητα

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ευρύτερη αστάθεια στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει μεγάλα κύματα μεταβλητότητας, τα οποία προκαλούν… πονοκέφαλο.

Ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από τις ξένες αγορές, οι οποίες ταλαιπωρούνται από τα απόνερα του πρόσφατου αποτελέσματος στις ευρω-κάλπες.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, έχει προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μέσα στον Ιούλιο -λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έναν χρόνο πριν την κρίσιμη προεδρική μάχη.

Όλα αυτά έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας, γεγονός το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών, όπως αποτυπώνεται στις  συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, η εγχώρια αγορά πραγματοποιεί μια πρώτη αποτίμηση στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η νέα σύνθεση του οποίου βρήκε τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στις επικείμενες υπογραφές για το deal πώλησης στην Τέρνα Ενεργειακή, το οποίο αφορά το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει σημάδια έντονης μεταβλητότητας, με τις 1.420 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης πριν τα βασικά στηρίγματα των 1.400 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι 1.460 μονάδες συνιστούν το πρώτο σκαλοπάτι πριν τις ισχυρές αντιστάσεις των 1.502 μονάδων.

Νέα βουτιά στο Παρίσι

Στο εξωτερικό, τώρα, η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, με τον Stoxx 600 να αναδιπλώνεται στο -1% και τις 510 μονάδες. Νέα βουτιά κατά 2,4% εμφανίζει ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χθες βράδυ, ο S&P 500 κατέγραψε το 4ο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων. Από την πλευρά του, ο Dow Jones παραμένει «κολλημένος» στις 38.600 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To τριήμερο πτώσης στην ΕΤΕ, η βουτιά στην Intracom και το μέρισμα στον ΟΠΑΠ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)