Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νευρικότητας… συνέχεια, «αγνοείται» ο τζίρος

Στασιμότητα επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών, με το βλέμμα σε ανασχηματισμό και Ευρώπη

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε νευρικές κινήσεις, εν αναμονή του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και εν μέσω της ευρύτερης αστάθειας στο εξωτερικό.

Είναι σαφές ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά έχει… χαλάσει το τελευταίο διάστημα, με τον τζίρο να κινείται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να ταλαντεύεται εντός ενός στενού εύρους μεταξύ 1.424 και 1.460 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, δε, τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, οι ισχυρές μερισματικές αποδόσεις και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals παρέχουν επαρκή στηρίγματα, προκειμένου να μην χαθούν οι πολύτιμες στηρίξεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.439,12 μονάδες, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.438,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.437,21 έως 1.439,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, χωρίς κάποια μετοχή να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, ο επενδυτής βλέπει τις τράπεζες να καταγράφουν μικρές απώλειες έως 0,9%, με τη ΔΕΗ να παραμένει κάτω των 11 ευρώ και τη Mytilineos να κινείται δειλά – δειλά προς τα 36 ευρώ.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει ελεγχόμενες απώλειες στο -0,46% και τις 1.279 μονάδες, συνεχίζοντας την αφομοίωση των πρόσφατων υψηλών (1.349 μονάδες), εν όψει και της διανομής των πρώτων μερισμάτων.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,82% και τα 3,729 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank συρρικνώνεται στο -0,9% και το 1,6025 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,33% και τα 2,141 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,97 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 3.495 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται στο +0,5% και τα 36 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να αυξάνεται κατά 0,7% και να επιστρέφει στα 32 ευρώ. Η μετοχή της Quest, δε, διευρύνεται στο +1,1% και τα 5,4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Titan Cement οπισθοχωρεί στο -0,6% και τα 30,4 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, χάνει 0,30%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,07% και 2.289 μονάδες), η μετοχή της Intrakat περιορίζεται κατά 1,1% και πέφτει κάτω των 5 ευρώ. Fourlis, Ideal και ΕΧΑΕ, επίσης, αναδιπλώνονται κατά σχεδόν 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom Holdings ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά (άνω του -4%) και ενισχύεται κατά 1,1%, με τη μετοχή της Κρι Κρι να έπεται στο +0,9%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,0 δισ. ευρώ.

Λούλης: Ο πρώτος μύλος επί τουρκοκρατίας, το «τιμόνι» σε ηλικία 24 ετών και η «άδικη» μετοχή

Παραμένει η νευρικότητα

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ευρύτερη αστάθεια στην Ευρώπη έχει πυροδοτήσει μεγάλα κύματα μεταβλητότητας, τα οποία προκαλούν… πονοκέφαλο.

Ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται αισθητά να αυτονομηθεί και να διαφοροποιηθεί από τις ξένες αγορές, οι οποίες ταλαιπωρούνται από τα απόνερα του πρόσφατου αποτελέσματος στις ευρω-κάλπες.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, έχει προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μέσα στον Ιούλιο -λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έναν χρόνο πριν την κρίσιμη προεδρική μάχη.

Όλα αυτά έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας, γεγονός το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Την ίδια στιγμή, η εγχώρια αγορά περιμένει τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η ανακοίνωση του οποίου θεωρείται ζήτημα λίγων ωρών, με το βλέμμα φυσικά να εστιάζει στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, οι επενδυτές αναμένουν και τις επίσημες υπογραφές για το deal πώλησης στην Τέρνα Ενεργειακή, το οποίο αφορά το πλειοψηφικό πακέτο της εισηγμένης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει σημάδια στασιμότητας, κινούμενος σ΄ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, με τις 1.420 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης πριν τα βασικά στηρίγματα των 1.400 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι 1.460 μονάδες συνιστούν το πρώτο σκαλοπάτι πριν τις ισχυρές αντιστάσεις των 1.502 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την στιγμή -και με βάση το σταθερά αδύναμο επενδυτικό ενδιαφέρον (ημερήσιοι τζίροι κάτω του φετινού μέσου όρου)- φαντάζει δύσκολο να υπάρξει υπέρβαση των παραπάνω ορίων, στα οποία έχει εγκλωβιστεί η αγορά.

Μεταβλητότητα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, με τον Stoxx 600 να έχει αναδιπλωθεί στις 515 μονάδες. Νέα πτώση κατά 0,9% εμφανίζει και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χθες βράδυ, ο S&P 500 κατέγραψε το 4ο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων. Από την πλευρά του, ο Dow Jones παραμένει «κολλημένος» στις 38.600 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To τριήμερο πτώσης στην ΕΤΕ, η βουτιά στην Intracom και το μέρισμα στον ΟΠΑΠ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)