Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες οδηγούν προς τις 1.500 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στους αγοραστές ο έλεγχος της συνεδρίασης

Έχοντας ως βασικό στόχο την «κατάκτηση» των 1.500 μονάδων συνεχίζει σήμερα (20/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ελέγχουν τα ηνία της αγοράς, χάρη στα επιλεκτικά στηρίγματα.

Οι τράπεζες συντηρούν το θετικό κλίμα, το οποίο μέχρι στιγμής εξασφαλίζει μια μέση απόδοση άνω του 15% για το 2024, ενόσω τα νέα υψηλά 13 ετών έρχονται να επιβεβαιώσουν τη ανοδική πορεία της περιόδου.

Η προσοχή των επενδυτών, στο μεταξύ, παραμένει εστιασμένη στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, των οποίων οι αποτιμήσεις βαίνουν προς διαρκή βελτίωση, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις Κασσάνδρες του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,67% και διαμορφώνεται στις 1.500,48 μονάδες, κερδίζοντας 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.490,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.495,66 έως 1.505,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες συνεχίζουν ανοδικά, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει άνω του +2%. Coca – Cola, Jumbo, ΔΕΗ και Titan ακολουθούν άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Aegean κατρακυλά κατά 4,3%, λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα.

Χρηματιστήριο: Γιατί η Aegean «πέφτει» κατά σχεδόν 5%

Νέα υψηλά στις τράπεζες

O τραπεζικός δείκτης ηγείται της σημερινής ανοδικής κίνησης, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στο +0,97% και τις 1.336 μονάδες, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 8ετίας.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται δυναμικά στο +2,25% και το 1,7485 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +1,27% και τα 3,901 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,09% και τα 2,131 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 8,46 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,85% και 3.651 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,3% και υπερβαίνει τα 12 ευρώ, εν αναμονή των τριμηνιαίων μεγεθών. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Lamda Development, Titan, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean συρρικνώνεται κατά 4,3% και οπισθοχωρεί στα 12,5 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Διορθωτικά κατά 1,7% κινείται, επίσης, η μετοχή της Cenergy.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,25% και 2.406 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και τα 3,78 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο +0,8% και το 1,19 ευρώ. Οι μετοχές των Αλουμύλ, ΑΒΑΞ, Ideal και ΕΧΑΕ αυξάνονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Profile αναδιπλώνεται από τα πρόσφατα ρεκόρ και υποχωρεί κατά 1,3%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 103,4 δισ. ευρώ.

Παπαπαναγιώτου: Από τα τροχόσπιτα στο… μετρό της Αθήνας και τον γερμανικό στρατό

Ο πρώτος μίνιμουμ στόχος του 2024

Με τον Γενικό Δείκτη να «πολιορκεί» τις 1.500 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, η αγορά ετοιμάζεται να επιτύχει τον πρώτο μίνιμουμ στόχο για το 2024. Ένα έτος, το οποίο έρχεται να δώσει συνέχεια στην «αντεπίθεση» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μία θετική χρονιά.

Οι επενδυτές βλέπουν την απόδοση του βασικού δείκτη να ξεπερνά το +15% από τις αρχές του έτους, τις τράπεζες να προσφέρουν μια μέση άνοδο της τάξης του 25%, τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει σταθερά το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ και πολλά blue chips (τουλάχιστον 11 από τα 25) να φιγουράρουν σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, συνθέτοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για την εγχώρια αγορά.

Και μπορεί ο Μάιος να έχει… αρνητική φήμη (sell in May and go away), αλλά οι πρώτες τρεις εβδομάδες του μήνα (συνολική άνοδος +2,9%) έχουν βάλει εμφατικά στην άκρη τις «Αρκούδες», οι οποίες, όπως σχολιάζει εύστοχα ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «μοιάζουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων».

Το ερώτημα της επενδυτικής κοινότητας, βέβαια, αφορά το τι θα γίνει εφεξής. Σίγουρα, η επίτευξη του στόχου των 1.500 μονάδων προκαλεί μια μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι αρκετοί traders σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ομολογουμένως υψηλών κερδών. Έτσι, δεν αποκλείεται την τρέχουσα εβδομάδα να εκδηλωθεί μια διάθεση αφομοίωσης των νέων «κορυφών».

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξελίσσεται… απνευστί, καθώς από την έναρξη του ράλι (αρχές Οκτωβρίου) έως και σήμερα, η μεγαλύτερη διόρθωση αφορούσε την περίοδο 10 – 16 Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης αναδιπλώθηκε κατά 4,5% (από τις 1.420 στις 1.357 μονάδες).

Χρηματιστήριο: Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική εισηγμένη του 1 δισ. ευρώ

Ωστόσο, όλα αυτά σχηματίζουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, καθώς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών παραμένουν ισχυρές. Τα «αστραφτερά» θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων συνιστούν το καλύτερο εχέγγυο για τη συνέχεια, με τις διοικήσεις να ανεβάζουν τους στόχους (και) για τη φετινή κερδοφορία. Κι αυτό τις βοηθά να εμφανίζονται ολοένα και πιο γενναιόδωρες απέναντι στους μετόχους, αυξάνοντας το ύψος των μερισμάτων.

Αυτήν την εβδομάδα, αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο 2024 περιμένουμε από τις ΔΕΗ (σήμερα), Optima (21/5), Fourlis (21/5), Quest Συμμετοχών (22/5), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (22/5), Lavipharm (23/5) και Ideal Holdings (23/5). Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, επίσης, θα διαπραγματεύονται από σήμερα η Aegean, η Revoil και η Alpha Trust, κι από την Τρίτη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Σταθερά θετικό το κλίμα

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα παραμένει θετικό, με τους επενδυτές να συντηρούν τα ιστορικά ρεκόρ, χάρη στα ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων αλλά και στην προσδοκία μείωσης των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών -συμπεριλαμβανομένης και της Fed.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στις 523 μονάδες, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν τη διατήρηση του βασικού βιομηχανικού δείκτη στις 40.000 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Η άγνωστη… λέξη στον δρόμο για τις 1.500 μονάδες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)