Skip to main content

Χρηματιστήριο: Profit taking από τους επενδυτές

EUROKINISSI

Ελεγχόμενες απώλειες στον Γενικό Δείκτη - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Να αφομοιώσει ένα μέρος των κεκτημένων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πραγματοποιεί μια σύντομη… στάση πριν τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων, ενόσω οι πωλητές ανακτούν (προσωρινά) τα ηνία της ελληνικής αγοράς.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει ένα αδιάκοπο ράλι της τάξης του 35% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου (1.111 μονάδες), γεγονός το οποίο εύλογα δημιουργεί την ανάγκη για κατοχύρωση των πρόσφατων ισχυρών κερδών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι επενδυτές επιλέγουν να κάνουν μια σύντομη… στάση, προτού επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο βασικό στόχο.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 1.476,17 μονάδες, χάνοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.484,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (1.472,80 έως 1.486,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές διορθώνουν από τα πρόσφατα ρεκόρ, με την Alpha Bank να χάνει σχεδόν 1,5%. Πτώση άνω του 1% εμφανίζουν και οι MytilineosOTE, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτινάσσεται κοντά στο +4%, χάρη στη γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,50 ευρώ/μετοχή.

Χρηματιστήριο: Άλλαξε «χέρια» το 5% στη Foodlink – Ράλι για τη μετοχή

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης αφομοιώνει τα υψηλά 8ετίας της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,68% και τις 1.282 μονάδες, εν αναμονή των νέων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -1,46% και το 1,62 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,47% και τα 8,062 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,91% και τα 2,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,86 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,67% και 3.574 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ κατρακυλά κατά 2% και οπισθοχωρεί στα 14,1 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Mytilineos, Τερνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Lamda Development. Από την πλευρά της, η μετοχή της Sarantis χάνει περίπου 2,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ αναρριχάται στο +3,9% και τα 2,79 ευρώ, φλερτάροντας με τα υψηλά 10ετίας. Η μετοχή της Quest, δε, η οποία βρίσκεται κοντά στην πώληση της θυγατρικής ACS, ενισχύεται στο +1,7% και τα 5,8 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.382 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +4,7% και το 1,53 ευρώ, με τη μετοχή της Lavipharm να έπεται στο +2,9% και το 0,87 ευρώ. Η μετοχή της Profile, παράλληλα, διευρύνεται κατά 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Austriacard, Intrakat, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Τεχνικής Ολυμπιακής και Κρι – Κρι αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,6 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο καθηλωμένος ΟΤΕ και η «τελευταία έξοδος» της Epsilon

Στάση πριν τις 1.500 μονάδες

Σε κατάσταση… αναμονής για να ολοκληρώσει την ανάβαση προς την κορυφή των 1.500 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου του 2011, είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν αποκλείεται να διασπάσει τις κρίσιμες αντιστάσεις μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, βρίσκεται σε απόσταση – αναπνοής από το επόμενο ορόσημο της εν εξελίξει ανοδικής πορείας, η οποία πρωτοξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν βρέθηκε στον «πάτο» των 1.111 μονάδων. Έκτοτε, η ελληνική αγορά «τρέχει» ένα αδιάκοπο ράλι της τάξης του 35%.

Μόνο μέσα στο 2024, μάλιστα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μια μεταβολή άνω του +14%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 102 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το μακρινό 2009.

Το παρατεταμένο «ζεστό» κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, εγγυάται την προστασία της ελληνικής αγοράς από ενδεχόμενες εξωγενείς προκλήσεις, ενώ τα διαδοχικά εταιρικά deals και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη έρχονται να αποτελέσουν το απαιτούμενο «καύσιμο» για την αναρρίχηση προς τις 1.500 μονάδες.

Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, μια σειρά εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρόκειται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024, με τους ΟΤΕ (14/5), Helleniq Energy (16/5), Alpha Bank (16/5) και Eurobank (16/5) να ξεχωρίζουν από το καλεντάρι.

Βοτσαρίδης: Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»

Την ίδια ώρα, η εγχώρια αγορά μετρά αντίστροφα για το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό deal, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο μεταξύ, αύριο είναι προγραμματισμένη και η καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου ο Standard Greece περιλαμβάνει 10 μετοχές. Εάν και τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν ορισμένα σενάρια για πιθανές προσθήκες, εκτιμάται ότι προς το παρόν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τον εμπλουτισμό της σύνθεσης του δείκτη. Από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις στη στάθμιση, κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει τον ημερήσιο τζίρο.

Αφομοίωση στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Κάπως πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σπεύδει να αφομοιώσει τα ιστορικά υψηλά των 520 μονάδων, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα furures του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, μετά το σερί των οκτώ διαδοχικών ανοδικών κλεισιμάτων.

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)