Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι χρυσές εφεδρείες – Ποιες μετοχές έχουν περιθώριο να «τρέξουν»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Έξι μετοχές, οι οποίες έχουν μείνει πίσω, χάνοντας το μεγάλο... πάρτι.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά κέρδη της τάξης του 12,5% μέσα στο 2024, φιγουράροντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, είναι σαφές ότι αρκετές μετοχές εξακολουθούν να υποαποδίδουν, διαθέτοντας ικανοποιητικά περιθώρια ανόδου και λειτουργώντας ως μια πολύτιμη εφεδρεία για τη συνέχεια.

Για παράδειγμα, η μετοχή της Alpha Bank απέχει σχεδόν 8% από τα υψηλά 12μηνου και 4ετίας του 1,79 ευρώ, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες «τρυπούν» διαρκώς το ταβάνι τους, με διαδοχικά πολυετή ρεκόρ. Κι όλα αυτά, ενόσω η Alpha Bank διαθέτει δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 7x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,5x.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση και του ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου αν και βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους (14,4 ευρώ), εξακολουθεί να υπολείπεται των «κορυφών» του 2022 (18,4 ευρώ). Άλλωστε, η μεταβολή της εισηγμένης στο τελευταίο 12μηνο θεωρείται απογοητευτική (+8%) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα blue chips (+33%) ή τον Γενικό Δείκτη (+32%).

Χρηματιστήριο: Τα 21 deals στην Τεχνολογία, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, αγνοώντας επιδεικτικά το ράλι των τελευταίων πολλών μηνών, απέχει αισθητά από τα υψηλά 10ετίας των 9 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί στα μέσα του 2021, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω των 6 ευρώ, έχοντας ένα κενό 5,5% σε σχέση με τα υψηλά του 2024.

Το ίδιο ισχύει και στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία παρά το δυναμικό ξεκίνημα στο έτος, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση παρατεταμένης συσσώρευσης, αδυνατώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις των 2 ευρώ. Κάπως έτσι, η απόσταση από τα φετινά υψηλά των 2,4 ευρώ ξεπερνά το 20%. Περίπου στο 14% προσδιορίζεται το κενό από τα υψηλά έτους και στη Viohalco, η αποτίμηση της οποίας (1,46 δισ. ευρώ) αναμφίβολα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία του Ομίλου.

Η Quest Συμμετοχών, τέλος, συγκαταλέγεται επίσης στις μετοχές, οι οποίες έχουν μια σταθερή υποαπόδοση, καθώς απέχει τουλάχιστον 10% από τις «κορυφές» 12μηνου των 6,70 ευρώ και διαθέτει μεταβολή μόλις +6% σε σχέση με τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία να μην υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, παρά την ισχυρή παρουσία στον ακμάζοντα και πολλά υποσχόμενο κλάδο της Πληροφορικής.

Χρηματιστήριο: Το ράλι κατά 1.900% στην Epsilon και το ξένο fund με υπεραξίες άνω του 1.000%

Η φετινή μεταβολή των εισηγμένων, οι οποίες έχουν περιθώρια ανόδου

• ΟΤΕ +11,1%
• Viohalco +7,7%
• Alpha Bank +7,0%
• Quest Συμμετοχών +6,7%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +4,2%
• ΕΥΔΑΠ -5,5%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)