Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρεί το ανοδικό momentum

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με στηρίγματα από την Jumbo.

Άνω των 1.370 μονάδων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να συνεχίζουν τις επιφυλακτικές τοποθετήσεις για 2η διαδοχική συνεδρίαση, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών.

Τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, ενώ η σταθεροποίηση του κλίματος στο εξωτερικό, μετά και τα βήματα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, έρχεται να συνδράμει στη συντήρηση των θετικών προσήμων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι σαφές ότι η ανοδική αντίδραση εμπεριέχει αρκετά… φρένα, καθώς η αβεβαιότητα στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αμερικανικών επιτοκίων εξακολουθεί να επιδρά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη αύξηση κατά 0,77% και διαμορφώνεται στις 1.375,95 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.365,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.368,23 έως 1.378,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo ενισχύεται άνω των 26 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το προτεινόμενο μέρισμα του 1 ευρώ/μετοχή (επιπλέον της έκτακτης διανομής του 0,60 ευρώ). ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos, επίσης, κινούνται σε θετικό έδαφος, με τις τράπεζες να κερδίζουν έως 1%.

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΤτΕ κάνει βουτιά 4%

Επιφυλακτικά ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αν και βρίσκεται σε θετικό έδαφος, συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, καθώς ενισχύεται μόλις στο +0,63% και τις 1.170 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +1,14% και το 1,553 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,62% και τα 3,759 ευρώ, η μετοχή της Eurobank κινείται στο +0,94% και το 1,819 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,05 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,89% και 3.341 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται δυναμικά στο +2,4% και τα 26,4 ευρώ, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του 2023 και το γενναιόδωρο μέρισμα του 1 ευρώ, το οποίο έρχεται επιπλέον της έκτακτης διανομής του 0,60 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Aegean σκαρφαλώνει στο +2,5% και τα 11,7 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, Viohalco και Cenergy χάνουν έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,60% και 2.212 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει θετικά στο +3,8% και τα 9,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο ΑΒΑΞ αυξάνεται στο +2,2% και το 1,38 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intracom, Αλουμύλ, Profile, Lavipharm και Austriacard «ξεπετάγονται» τουλάχιστον στο +1%. Αντίθετα, ο ΟΛΠ οπισθοχωρεί στο -1% και τα 23,7 ευρώ, με τον ΑΔΜΗΕ να σταθεροποιείται στα 2,2 ευρώ, αφομοιώνοντας το χθεσινό +5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 70 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις

Δεύτερη ημέρα αντίδρασης

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, σε μια απόπειρα ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών και επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες (17/4) ένα πρώτο βήμα, βάζοντας «φρένο» στις αρνητικές συνεδριάσεις και επιστρέφοντας άνω των 1.360 μονάδων, οι οποίες αποτελούν βασικό «ανάχωμα» σε περιόδους καθοδικών πιέσεων.

Επομένως, η διεύρυνση και η εδραίωση της ανοδικής αντίδρασης αποτελούν το βασικό ζητούμενο, ιδίως από την στιγμή που απομακρύνεται το σενάριο μιας άμεσης και ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σύμμαχο στην προσπάθεια ανόδου αποτελούν τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις υψηλές «πτήσεις» του προηγούμενου έτους χρήσης.

Χθες, για παράδειγμα, οι διοικήσεις των Lamda Development – Jumbo – ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παρουσίασαν εξαιρετικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023, τα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν και στο ταμπλό, ενώ σήμερα είναι η σειρά της Ελλάκτωρ.

Αυτήν την στιγμή, η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων υπολογίζεται σε περίπου -5% και, παρά την πρόσφατη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική για όσο χρονικό διάστημα η αγορά βρίσκεται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2024 η συνολική μεταβολή εξακολουθεί να υπερβαίνει το +5%, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε ανοδική τροχιά για 4ο συνεχόμενο έτος. Επομένως, είναι σαφές ότι το σενάριο της διόρθωσης δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς η αγορά έχει το περιθώριο να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 1 δισ. ευρώ της Aegean και τα χαμηλά 12μήνου στην ΕΧΑΕ

Μικρά κέρδη στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να ενισχύεται μόλις στο +0,18% και τις 499 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,01%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,23%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,06%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, ενόσω ο S&P 500 προσπαθεί να ανακόψει το 4ήμερο καθοδικό σερί.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)