Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θέλει να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση

INTIME – NEWS

Στηρίγματα από τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα.

Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση θα προσπαθήσει σήμερα (18/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια απόπειρα ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών και επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε χθες (17/4) ένα πρώτο βήμα, βάζοντας «φρένο» στις αρνητικές συνεδριάσεις και επιστρέφοντας άνω των 1.360 μονάδων, οι οποίες αποτελούν βασικό «ανάχωμα» σε περιόδους καθοδικών πιέσεων.

Επομένως, η διεύρυνση και η εδραίωση της ανοδικής αντίδρασης αποτελούν το βασικό ζητούμενο, ιδίως από την στιγμή που απομακρύνεται το σενάριο μιας άμεσης και ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σύμμαχο στην προσπάθεια ανόδου αποτελούν τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις υψηλές «πτήσεις» του προηγούμενου έτους χρήσης.

Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις

Χθες, για παράδειγμα, οι διοικήσεις των Lamda Development – Jumbo – ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παρουσίασαν εξαιρετικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023, τα οποία αναμένεται να αποτυπωθούν και στο ταμπλό, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Ελλάκτωρ και Ideal Holdings.

Αυτήν την στιγμή, η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά έτους των 1.434 μονάδων υπολογίζεται σε περίπου -5% και, παρά την πρόσφατη διόρθωση, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική για όσο χρονικό διάστημα η αγορά βρίσκεται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2024 η συνολική μεταβολή εξακολουθεί να υπερβαίνει το +5%, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται σε ανοδική τροχιά για 4ο συνεχόμενο έτος. Επομένως, είναι σαφές ότι το σενάριο της διόρθωσης δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς η αγορά έχει το περιθώριο να κατοχυρώσει ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου.

Μικτά πρόσημα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με αποτέλεσμα τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη να δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το 1 δισ. ευρώ της Aegean και τα χαμηλά 12μήνου στην ΕΧΑΕ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, ενόσω χθες ο S&P 500 συμπλήρωσε την 4η συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση.

Όσον αφορά την Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei τερμάτισε πριν λίγο στο +0,2% και τις 38.059 μονάδες, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να ξεχωρίζει στο +2%. Κέρδη 1% κατέγραψε, επίσης, ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)