Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στους αγοραστές παραμένουν τα «ηνία» – Σε απόσταση… βολής από τα πολυετή υψηλά

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνω των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Συνέχεια στην ανοδική πορεία, για 3η διαδοχική ημέρα, προσπαθεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν σε θέση οδηγού, επιβεβαιώνοντας τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση.

Η ελληνική αγορά έχει πλέον επιστρέψει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.434 μονάδων (υψηλό 13 ετών) και επαναφέροντας τη συνολική μεταβολή του 2024 στο +10%.

Βέβαια, το +2,5% από τις αρχές της εβδομάδας δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους πωλητές να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στο εν μέρει «ψαλίδισμα» της σημερινής δυναμικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 1.423,17 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.417,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.422,37 έως 1.425,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΔΕΗ υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 12 ευρώ για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ άνω των 36 ευρώ αναρριχάται η Mytilineos. Από εκεί και πέρα, σε θετικό έδαφος συνεχίζουν και οι τράπεζες, οι οποίες προσεγγίζουν εκ νέου τα υψηλά 8ετίας.

Θετικός βηματισμός στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης διατηρεί τον θετικό βηματισμό, παρά το χθεσινό ανοδικό «ξέσπασμα» κατά τουλάχιστον +3%. Κάπως έτσι, σήμερα ενισχύεται στο +0,32% και τις 1.237 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,94% και το 1,6695 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +0,54% και τα 7,49 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,36% και τα 3,944 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,91 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,49% και 3.448 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στο +0,9% και τα 12 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το μέρισμα του 0,25 ευρώ. Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, με τη μετοχή της Mytilineos να επιχειρεί την υπέρβαση των 36 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Autohellas περιορίζεται στο -1,6% και τα 13,4 ευρώ. Quest και Aegean χάνουν περίπου 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,65% και 2.353 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει δυναμικά στο +3,5% και τα 9,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Αλουμύλ και Intralot ακολουθούν πέριξ του +2%. ΑΔΜΗΕ και Intrakat αυξάνονται κατά περίπου 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διολισθαίνει στο -2,5% και τα 2,71 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,0 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Οι 7+4 εισηγμένες με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα για το 2024

Καβάλα στο… άλογο

Έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων απωλειών, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι βρίσκεται εκ νέου… καβάλα στο άλογο, πλησιάζοντας για ακόμη μία φορά τις φετινές «κορυφές», από τις οποίες πλέον απέχει μόλις 1,5%.

Μέσα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την «πράσινη» αντεπίθεση.

Η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία διαπιστώνει σημαντικό discount για τον κλάδο και προοπτική για περαιτέρω re-rating, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη δυναμική επιστροφή των αγοραστών.

Από εκεί και πέρα, όμως, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει βρει κι άλλους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως είναι για παράδειγμα ο Mytilineos, ο οποίος δείχνει να αφήνει πίσω τη συσσώρευση και να αποκτά εκ νέου θετικό βηματισμό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της ΔΕΗ, η οποία χθες το απόγευμα ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή, στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από περίπου μία 10ετία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μέχρι στιγμής άνοδος στον Γενικό Δείκτη, με συνολική μεταβολή +2,5%, δεν αποκλείεται να ενεργοποιήσει ορισμένους πωλητές, οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κερδών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το άλμα 6μηνου στη Mytilineos και το… 300άρι της Intracom

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Μαρτίου, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Μην ξεχνάμε ότι η νομισματική πολιτική της Federal Reserve αποτελεί «οδηγό» για όλες τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Επομένως, οι αποφάσεις της Fed και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, ευρύτερα, έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Εν αναμονή των «φρέσκων» μακροοικονομικών μεγεθών, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,60% και τις 508 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,66%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,62%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,50% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,59%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν μικρά κέρδη κατά περίπου 50 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 προμηνύουν ένα άνοιγμα στις 5.260 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)