Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προς μια αρνητική εβδομάδα – «Κόλλησε» κάτω των 1.400 μονάδων

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Με απώλειες άνω του 2,5% η εβδομάδα προς το παρόν.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκτός απροόπτου ετοιμάζεται να καταγράψει ένα αρνητικό 4ήμερο (η Δευτέρα 1/4 ήταν αργία για τις αγορές).

Μέχρι στιγμής, οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ανέρχονται σε τουλάχιστον -2,5%, με το Χ.Α. να πληρώνει κυρίως το -2% στη συνεδρίαση της Τρίτης (2/4).

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αναδίπλωση της Λεωφόρου Αθηνών (-45 μονάδες από τις 21 Μαρτίου) έπειτα από αρκετούς μήνες, με την ελληνική αγορά να «εγκλωβίζεται» κάτω των 1.400 μονάδων και να δοκιμάζει δύο φορές τις «αντοχές» των 1.380 μονάδων.

Το ευχάριστο είναι, πάντως, ότι και τις δύο φορές ο Γενικός Δείκτης «άντεξε» στις πιέσεις, με τους επενδυτές να «μαζεύουν» αυτόματα τις απώλειες και να διατηρούν τα κρίσιμα τεχνικά στηρίγματα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον, ιδίως ενόσω οι αγορές στο εξωτερικό φαίνονται έτοιμες να υπαναχωρήσουν από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Ο επίμονος και ανθεκτικός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει πρόσθετες αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προγραμματίζουν ένα πρώτο «ψαλίδι» εντός του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα, αναζητώντας νέους θετικούς καταλύτες, όπως είναι για παράδειγμα κάποια κυοφορούμενα deal, προκειμένου να επιστρέψουν σε ανοδική πορεία.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η «μεγάλη» εικόνα για την ελληνική αγορά παραμένει θετική, όπως ήταν και πριν έναν – δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως ευοίωνες και τον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα κέρδη 2ετίας στην Autohellas και η προσδοκία για την ΕΥΑΘ

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η εικόνα των αγορών μετοχών έχει εν μέρει… τσαλακωθεί, με τους επενδυτές να περιορίζουν την έκθεση στο ρίσκο, μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Σήμερα, μάλιστα, το βλέμμα είναι στραμμένο στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, αλλά και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στη Γηραιά Ήπειρο δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται τα futures του Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei αναδιπλώθηκε κατά σχεδόν 2%, με αποτέλεσμα να κλείσει κάτω των 39.000 μονάδων. Απώλειες έως 1% εμφάνισαν και οι βασικοί δείκτες σε Αυστραλία, Κορέα και Σαγκάη. Αντίθετα, ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)