Skip to main content

Χρηματιστήριο: Παραμένει κοντά στις «κορυφές» – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

INTIME – NEWS

Μόλις τρεις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του α' τριμήνου.

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα (26/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις, ακολουθώντας το υποτονικό κλίμα των ξένων αγορών.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η τρέχουσα εβδομάδα διαθέτει μόλις τρεις συνεδριάσεις, καθώς την Παρασκευή ακολουθεί η αργία για το Πάσχα των Καθολικών.

Η ελληνική αγορά, πάντως, παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα, ως απόρροια των γενναιόδωρων μερισμάτων και των επιχειρηματικών deals, εξακολουθούν να απορροφούν τις όποιες προσπάθειες για κατοχύρωση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.426,53 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,16 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.422,73 έως 1.427,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται ήπια προς τα 7,40 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υπαναχωρεί κατά τουλάχιστον 1%. Στα υπόλοιπα blue chips, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy συνεχίζουν ανοδικά, ενώ ο ΟΤΕ αναδιπλώνεται ελαφρώς. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Q&R, η οποία κάνει ράλι 16% και φθάνει στο 1,2 ευρώ.

Συσσώρευση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει στα μονοπάτια της μεταβλητότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,22% και τις 1.214 μονάδες, αφομοιώνοντας τα κεκτημένα του 2024 (+15%).

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,92% και τα 3,864 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,81% και το 1,711 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,64% και το 1,7905 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +1,04% και τα 7,404 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.443 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αναρριχάται στο +1,5% και τα 18 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Cenergy, Autohellas. Η μετοχή της Sarantis, δε, εκτοξεύεται στο +4% και τα 11,4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συρρικνώνεται στο 1,7% και τα 2 ευρώ, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί στο -1% και τα 11,7 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.402 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1,6% και υπερβαίνει τα 5,6 ευρώ, ενώ άνοδο κατά 2% παρουσιάζουν οι μετοχές των Austracard – Epsilon. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Fourlis, Intrakat, ΑΒΑΞ, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΠ και Intralot χάνουν τουλάχιστον 1%. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η Q&R πραγματοποιεί νέο ράλι και εκτινάσσεται στο 1,2 ευρώ, χάρη στο νέο mega – πακέτο που άλλαξε χέρια την Παρασκευή (αφορούσε το 5%).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται τα 97,9 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα υψηλά 14 μηνών στα ΕΛΠΕ και οι νέες μετοχικές αλλαγές στην Q&R

Κλείνει το α’ τρίμηνο

Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να εστιάζουν στο κλείσιμο του α’ τριμήνου ενός απολύτως ικανοποιητικού 2024. Αυτήν την στιγμή, η μεταβολή μέσα στον μήνα είναι ελαφρώς θετική (+2 μονάδες), διαψεύδοντας τους φόβους για έναν Μάρτη… γδάρτη.

Από την άλλη πλευρά είναι πρόδηλο ότι η σταθερά ανοδική κίνηση των τεσσάρων προηγούμενων μηνών (Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) παρουσιάζει σημάδια επιπεδοποίησης. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την έως σήμερα πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες.

Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει να διατηρεί με σχετική άνεση τον θετικό βηματισμό, συντηρώντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων και αποφεύγοντας μια διόρθωση κάτω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων.

Ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας πιστώνεται στην εγχώρια ειδησεογραφία, η οποία με εξαίρεση τη μη αναβάθμιση από τον Moody’s και την πολύκροτη έκθεση της JP Morgan για τη δυνατότητα επαναφοράς στις ώριμες αγορές, εξακολουθεί να παράγει θετικές εξελίξεις.

Η κερδοφορία των εισηγμένων είναι πιθανό να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (10 δισ. ευρώ), οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους οδεύουν ολοταχώς για τον στόχο των 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσθέτουν το αναγκαίο… αλατοπίπερο.

Στάση για ανάσες

Στο εξωτερικό, οι επενδυτές φαίνεται ότι παίρνουν ορισμένες… ανάσες, μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις διαδοχικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Η Federal Reserve, η οποία δίνει τον τόνο παγκοσμίως, επιβεβαίωσε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σε μια απόφαση – έκπληξη, προχώρησε σε άμεση χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Κάπως έτσι, οι μετοχές αναρριχήθηκαν σε νέες «κορυφές». Σήμερα, όμως, οι αγοραστές κάνουν ένα διάλειμμα, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να είναι ήπιες, ενόσω βαδίζουμε και προς τη χρηματιστηριακή αργία της Παρασκευής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 509 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX, ο βρετανικός FTSE 100, ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB κινούνται σε ρηχά νερά. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)