Skip to main content

Wall: Σε νέα ιστορικά υψηλά οι δείκτες

REUTERS/Brendan McDermid

Τα κέρδη αυτά της Wall Street ακολούθησαν τη διαβεβαίωση που έδωσε στην χθεσινή της συνεδρίαση η Fed ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της τρεις φορές κατά 25 μονάδες βάσης φέτος

Ανοδικά έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίζοντας τα κέρδη της Τετάρτης και ωθώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο S&P 500 κατέγραψε το 20ο ρεκόρ του για φέτος, καθοδηγούμενος από τα κέρδη των τραπεζών και της βαριάς βιομηχανίας. Ούτε οι απώλειες των Apple και Alphabet κατάφεραν να κάμψουν την κεκτημένη ταχύτητα της αγοράς.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 269,24 μονάδες ή 0,7% κλείνοντας στις 39.781,37 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,32% για να τερματίσει στις 5.241,53 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.401,84 μονάδες με άνοδο 0,2%.

«Οι επενδυτές έχουν πίστη στην Fed τώρα και θεωρούν ότι οι μειώσεις έρχονται. Το κλίμα είναι θετικό και η αγορά πιστεύει στο αφήγημα της ομαλής προσγείωσης. Ό,τι λέει η Fed συνεχίζει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά των αγορών», λέει χαρακτηριστικά ο Τζέι Γουντς, στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital Markets.

H Micron Technology ενισχύθηκε 14% χάρη στα ισχυρά κέρδη της, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Δεκέμβριο του 2011. Η είδηση προσέφερε στήριγμα στον κλάδο ημιαγωγών, με τις Nvidia και Marvell Technology να καταγράφουν άνοδο άνω του 1% εκάστη. Η Taiwan Semiconductor ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, ενώ η Broadcom 5,6%.

Ορισμένες μετοχές από τις κορυφαίες τεχνολογικές που καθοδήγησαν το πρόσφατο ράλι συνέχισαν να παρουσιάζουν υψηλά κέρδη με τη Microsoft να ενισχύεται 1%. Η εταιρεία social media Reddit ενισχύθηκε περισσότερο από 48% πάνω από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής της στο NYSE. Η Apple ωστόσο δεν κατάφερε να ακολουθήσει σημειώνοντας πτώση 4% αφότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την εταιρεία για μονοπώλιο.

Reddit: Άλμα έως 70% στο ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Σε υψηλές επιδόσεις και ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας δίδοντας περαιτέρω ώθηση στον S&P 500 με αρκετές από τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν κέρδη περίπου 3%.

Τα κέρδη αυτά της Wall Street ακολούθησαν τη διαβεβαίωση που έδωσε στην χθεσινή της συνεδρίαση η Φέντεραλ Ριζέρβ ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της τρεις φορές κατά 25 μονάδες βάσης φέτος.

Για τον Μάξ Κέτνερ της HSBC δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κατηγορίες του ριψοκίνδυνου ενεργητικού συνεχίζουν να ενισχύονται. «Ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων το 2022 και 2023 είχε τελικά μικρό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία. Όσο για την αγορά το ερώτημα είναι το πότε και όχι εάν η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια. Συνεπώς, η σημερινή κατάσταση είναι αρκετή για να στηρίζει το ριψοκίνδυνο ενεργητικό», εξηγεί.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό, ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ότι η αγορά ενδεχομένως να είναι υπερβολικά ενθουσιώδης ως προς την προοπτική των τριών επιτοκιακών μειώσεων φέτος. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι απόλυτα δεδομένο», όπως αναφέρει η Τζούλι Μπάιελ της Kayne Anderson Rudnick.