Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικά στηρίγματα «κρατούν» τις 1.400 μονάδες

EUROKINISI

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη χθεσινή οπισθοχώρηση.

Στηρίγματα στις 1.400 μονάδες φαίνεται ότι βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αφήσει πίσω τη χθεσινή οπισθοχώρηση, με όχημα τα κυοφορούμενα deals και τις υψηλές μερισματικές διανομές.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στην ελληνική αγορά, καθώς Moody’s και JP Morgan έχουν προκαλέσει μια μίνι… ψυχρολουσία στην επενδυτική κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει το βραχυπρόθεσμο κλίμα.

Η προσοχή στρέφεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Federal Reserve απόψε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αυτά θα διατηρηθούν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα (5,25% – 5,50%), με την πολυπόθητη μείωση να μην έρχεται πριν το καλοκαίρι.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,24% και διαμορφώνεται στις 1.406,82 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.403,47 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.402,44 έως 1.406,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν οριακές μεταβολές, ενώ στα υπόλοιπα blue chips, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται κατά 1%. Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει και η Autohellas, η οποία αναρριχάται στο +3%.

Ο… πρακτικάριος που φεύγει με κέρδος 55% από την Entersoft

Σταθερές οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,03% και τις 1.202 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται οριακά στο +0,26% και τα 3,796 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,25% και το 1,8045 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,03% και το 1,69 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αμετάβλητη στα 7,30 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 3.387 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνεται κατά 1,5% και προσεγγίζει τα 18 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να έπεται στο +1,1% και τα 16,4 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Cenergy αναρριχάται στο +3% και τα 13,5 ευρώ. Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κερδίζουν από περίπου 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών χάνει 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,51% και 2.410 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +2% και τα 5,4 ευρώ, προσπαθώντας να ανακάμψει από το -6% του τελευταίου 30ημέρου. Ideal, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή ακολουθούν έως το +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Epsilon διολισθαίνει στο -3,5% και τα 10,2 ευρώ. Παράλληλα, οι μετοχές των Profile και ΟΛΠ χάνουν από περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,8 δισ. ευρώ.

Πειραγμένη η ψυχολογία

Ελαφρώς… πειραγμένη είναι η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ψυχρολουσία από Moody’s και JP Morgan έχει εν μέρει επιβαρύνει το κλίμα, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve.

Ο Moody’s τελικά δεν έκανε τη χάρη στην Ελλάδα και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας (Ba1), η οποία παραμένει ένα σκαλί κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, με την πολυπόθητη επιστροφή στο investment grade να αναβάλλεται τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan, σε χθεσινή της έκθεση, υποστήριξε ότι το Χρηματιστήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές και επομένως, «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη».

Αυτές οι δύο εξελίξεις, αναμφίβολα, έχουν προκαλέσει μια… παγωμάρα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Την ίδια στιγμή, οι ισχυρές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη στο 2024 (+9%) αλλά και στο 12μηνο (30%) παρέχουν την ευκαιρία για… πωλήσεις, με τους traders να σπεύδουν να αφομοιώσουν τα κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών.

«Με τα παραπάνω δεδομένα, η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονίζεται, με το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης της στήριξης της περιοχής των 1370-79 μονάδων να είναι πιθανό» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο καθιερωμένο report του.

Δεν αναιρείται το θετικό story

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα αυτά επ’ ουδενί αναιρούν το θετικό μακροοικονομικό story, το οποίο παραμένει ισχυρό. Άλλωστε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, το ανοδικό σκέλος της τρέχουσας bull market αναμένεται να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι μερισματικές διανομές φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι ανακοινώσεις από τις τέσσερις τράπεζες, τη ΔΕΗ κ.α. Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals εξακολουθούν να «ταΐζουν» την αγορά και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για νέα placements από επιλεγμένες μετοχές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διψήφια διόρθωση στη Mytilineos και η βουτιά 40% στην Cairo

Το βλέμμα στη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή είναι εστιασμένη στη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει τη νέα απόφαση για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% για ακόμη μία φορά, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Κι αυτό, εύλογα, θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο των προβλέψεων για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προς απογοήτευση των επενδυτών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,36% και τις 503 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,16%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,89% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,16%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)