Skip to main content

Μέχρι που θα φτάσει η τιμή του χρυσού

Η υψηλότερη τιμή του είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2023, φθάνοντας 2.146 δολάρια την ουγκι

Μια ανάσα από τα υψηλά του περασμένου Δεκεμβρίου, απέχει  πλέον η τιμή του χρυσού, που ξεπέρασε σήμερα τα 2.135 δολάρια την ουγκιά, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να συρρέουν στο ασφαλές καταφύγιο.

Η υψηλότερη τιμή του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2023, φθάνοντας 2.146 δολάρια την ουγκιά.

«Το αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχει αυξήσει τη ζήτηση των επενδυτών, σε μια περίοδο που η νομισματική πολιτική τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ τείνει προς χαλάρωση, η οποία ευνοεί περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν, όπως ο χρυσός», τονίζουν στην Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές της Citi  βλέπουν επίσης τον χρυσό όλο και περισσότερο ως αντιστάθμισμα έναντι της ύφεσης στις ανεπτυγμένες αγορές. Μιλούν ακόμη για αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο αναλυτής της Citi, Αακάς Ντόσι βλέπει μάλιστα μια πιθανότητα 25%, οι τιμές του χρυσού να φτάσουν τα 2.300 δολάρια ανά ουγκιά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Oi επενδυτές αναμένουν σήμερα την παρέμβαση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ που θα μιλήσει απόψε σε δύο εκδηλώσεις και αναμένεται να αποσαφηνίσει κάπως τις προθέσεις του για τη νομισματική πολιτική. Το στέλεχος της Fed Ραφαέλ Μπόστιτς δήλωσε ότι η τράπεζα δεν δέχεται πιέσεις να μειώσει τα επιτόκια επειγόντως, δίνοντας έμφαση στην «ευημερία» της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Στην Ευρωζώνη, επίσης, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη ενδέχεται να δώσει κάποιες πληροφορίες για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των βασικών επιτοκίων.

Γιατί θα σπάσει εφέτος κάθε ρεκόρ η τιμή του χρυσού

Τα hedge funds

Η αύξηση της τιμής του χρυσού προέρχεται κυρίως από hedge funds, που ήδη περιμένουν μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και θέλουν να ξεκινήσουν «τα στοιχήματα για το κίτρινο μέταλλο», σύμφωνα με τον Όλε Χάνσεν ,διευθυντή στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Υπέρ αυτών των «στοιχημάτων» είναι τα μέτρια οικονομικά στοιχεία που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, με νέα συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και στασιμότητα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα κάνει κίνηση  για τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη κορυφή του χρυσού εξακολουθεί να είναι στα 2.542 δολάρια την ουγκιά από τον Φεβρουάριο του 1980 , όταν ο «υψηλός πληθωρισμός» μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, οδήγησε τα επιτόκια πάνω από  το 14%. «Αυτή τη φορά, η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτά τα επίπεδα, αλλά η αβεβαιότητα είναι σαφώς αυξημένη», τονίζουν στη «Ν», παράγοντες της αγοράς από το Λονδίνο.