Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές, με θετικό πρόσημο ο Φεβρουάριος

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται άνω των 1.410 μονάδων. Σήμερα το rebalancing των δεικτών MSCI.

Μικρό προβάδισμα φαίνεται ότι διαθέτουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να περιμένουν μια «γεμάτη» ημέρα λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και του rebalancing στον MSCI (προσθήκη Intrakat – Intralot στον Small Cap).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Φεβρουάριος ετοιμάζεται να αποτελέσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, καθώς τα σωρευτικά κέρδη ξεπερνούν το 3%, επαναφέροντας τη μεταβολή από τις αρχές του έτους στο +9%.

Παρά το συνεχές ράλι, μάλιστα, τα επιλεκτικά στηρίγματα και το rotation στον «25άρη» συντηρούν την ελληνική αγορά στα υψηλά 13 ετών, απορροφώντας σχετικά εύκολα τις όποιες προσπάθειες διόρθωσης.

Πιο αναλυτικά, στη σημερινή -τελευταία του Φεβρουαρίου- συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.412,39 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.407,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.408,89 έως 1.412,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Intralot προσεγγίζει εκ νέου το 1,20 ευρώ εν όψει της προσθήκης στον MSCI Greece Small Cap, με τις Helleniq Energy – Cenergy – Tέρνα Ενεργειακή να ενισχύονται κατά περίπου 1%. Στα 3,90 ευρώ επανέρχεται, επίσης, η Τρ. Πειραιώς, η οποία μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο placement.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,08% και τις 1.225 μονάδες, εν αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η μετοχή της οποία σήμερα ενισχύεται στο +0,83% και τα 3,90 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,09% και το 1,7155 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί ανεπαίσθητα στο -0,08% και το 1,8865 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανέρχεται στο -0,06% και τα 7,15 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 3.425 μονάδες), η μετοχή της Quest συνεχίζει το ράλι, εν μέσω του ενδιαφέροντος για την ACS, με αποτέλεσμα να αναρριχάται στις παρυφές των 5,7 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy και Τέρνα Ενεργειακή. Οι μετοχές των Aegean και Jumbo ακολουθούν στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,80% και 2.407 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +2,7% και ανακτά το 1,20 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom Holdings να έπεται στο +2% και τα 3,9 ευρώ. ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Intrakat αυξάνονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Entersοft αναδιπλώνεται κατά 1,1% και χάνει το ιστορικό υψηλό των 7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,5 δισ. ευρώ.  

Κερδοφόρος και ο Φεβρουάριος

Τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο ισχυρό σερί που ξεκίνησε από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με τον Γενικό Δείκτη να εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση από τις 1.407 μονάδες, αυτό σημαίνει ότι η συνολική αύξηση του μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα κυμανθεί πέριξ του +3%, με τη μεταβολή στο πρώτο δίμηνο του έτους να καθορίζεται στο +9%.

Άλλωστε, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, είναι σαφές ότι η αγορά καταφέρνει να διατηρηθεί στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Κι αυτό το επιτυγχάνει αφενός με το συνεχές rotation στον «25άρη», αφετέρου με τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία βασίζονται στην εταιρική κερδοφορία, τα βελτιωμένα μερίσματα και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει κόπωση στους αγοραστές, οι οποίες σπεύδουν να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Ωστόσο, οι όποιες ρευστοποιήσεις προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενες, μη θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Η σημερινή ατζέντα

Σήμερα, στο μεταξύ, η ατζέντα της συνεδρίασης είναι αρκετά πλούσια, καθώς περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των Helleniq Energy και Entersoft. Μετά τη λήξη, δε, θα γίνει και η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις Intrakat και Intralot να προστίθενται στον MSCI Greece Small Cap.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν όλες οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό διάθεσης, την τιμή πώλησης, αλλά και την κατανομή των μετοχών εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξάνεται στο +0,17% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,17%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,24% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,23%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά περίπου 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου περιορίζεται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των αυξημένων αποθεμάτων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,60% και τα 83,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,59% και τα 78,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,11% και τα 2.044 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)