Skip to main content

Χρηματιστήριο: 4ος σερί ανοδικός μήνας – Με κέρδη αποχαιρετά και ο Φεβρουάριος

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στο 9% η μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του 2024.

Τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο ισχυρό σερί που ξεκίνησε από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με τον Γενικό Δείκτη να εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση από τις 1.407 μονάδες, αυτό σημαίνει ότι η συνολική αύξηση του μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα κυμανθεί πέριξ του +3%, με τη μεταβολή στο πρώτο δίμηνο του έτους να καθορίζεται στο +9%.

Άλλωστε, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, είναι σαφές ότι η αγορά καταφέρνει να διατηρηθεί στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Κι αυτό το επιτυγχάνει αφενός με το συνεχές rotation στον «25άρη», αφετέρου με τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία βασίζονται στην εταιρική κερδοφορία, τα βελτιωμένα μερίσματα και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Χρηματιστήριο: Οι 6+3 πιο ελκυστικές μετοχές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει κόπωση στους αγοραστές, οι οποίες σπεύδουν να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Ωστόσο, οι όποιες ρευστοποιήσεις προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενες, μη θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Η σημερινή ατζέντα

Σήμερα, στο μεταξύ, η ατζέντα της συνεδρίασης είναι αρκετά πλούσια, καθώς περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των Helleniq Energy και Entersoft. Μετά τη λήξη, δε, θα γίνει και η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις Intrakat και Intralot να προστίθενται στον MSCI Greece Small Cap.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν όλες οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό διάθεσης, την τιμή πώλησης, αλλά και την κατανομή των μετοχών εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Το Ταμπλό του Χρηματιστήριο: Με το «δεξί» το ομόλογο της Intralot, το ράλι στην εισηγμένη από τον Έβρο

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα futures στην Ευρώπη δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στα «φρέσκα» στοιχεία για τον πληθωρισμό και στα εταιρικά μεγέθη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις εν αναμονή των στοιχείων για τις προσωπικές δαπάνες, με τους αναλυτές να περιμένουν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση.

Τέλος, πριν λίγο, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς Nikkei και Kospi υποχώρησαν ελαφρώς έως 0,5%, ενώ Χανγκ Σενγκ και Σαγκάη αυξήθηκαν κατά έως 1,9%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)