Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε θέση… οδηγού οι πωλητές, ξανά χαμηλός ο τζίρος

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Η αγορά περιμένει την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς.

Ελαφρύ προβάδισμα διαθέτουν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να εξελίσσονται σε πλήρως ελεγχόμενα επίπεδα, μην θέτοντας σε κίνδυνο τα κεκτημένα.

Πρόκειται για μια εικόνα, η οποία επαναλαμβάνεται για έκτη διαδοχική φορά, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει οριακές μεταβολές, καθώς αφενός αδυνατεί να κινηθεί υψηλότερα, αφετέρου δεν απομακρύνεται από τις πρόσφατες «κορυφές».

Οπωσδήποτε, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς διαδραματίζει καίριο ρόλο σ’ αυτή τη συσσώρευση, καθώς οι traders συγκεντρώνουν ρευστότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα τμήμα από τις μετοχές του δημοσίου, οι οποίες θα διατεθούν στους ιδιώτες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,23% και διαμορφώνεται στις 1.411,22 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.414,51 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.407,95 μονάδες έως 1.415,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Ηλίας Γεωργιάδης: Η «αναγέννηση» της Premia, το ελληνικό κρασί και η… αύρα του Αντετοκούνμπο

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή εστιάζει στην Τρ. Πειραιώς, η οποία αναδιπλώνεται στα 3,87 ευρώ, καταγράφοντας ελεγχόμενες απώλειες κάτω του 1%. Διορθωτικά κινείται και η Motor Oil, ενώ η μετοχή της Quest αντιδρά με μίνι – ράλι της τάξης του 3,5%. Κέρδη κατά 1% παρουσιάζει και η Eurobank.

Μικρές μεταβολές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει οριακές μεταβολές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόλις στο +0,01% και τις 1.225 μονάδες, τηρώντας στάση αναμονής και αφομοιώνοντας τα διψήφια κέρδη του 2024.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,67% και τα 3,872 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,18% και το 1,70 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,58% και τα 7,138 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,11% και το 1,9065 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 3.426 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διορθώνει στο -1,1% και τα 26,6 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να χάνει 1,8% και τη μετοχή της Σαράντης να κατρακυλά κατά 3,2%. Απώλειες πέριξ του -1% καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean, Lamda και Cenergy. Αντίθετα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών κάνει μίνι ράλι 3,5%, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ διευρύνονται κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06% και 2.398 μονάδες), η μετοχή της Εntersoft ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,1% και τα 6,9 ευρώ, διορθώνοντας από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά. Intrakat, Intracom Holdings, Intralot και Πλαστικά Θράκης οπισθοχωρούν κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των Austriacard, EXAE και Κρι – Κρι ενισχύονται κατά περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 52 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,4 δισ. ευρώ.

Στασιμότητα εν όψει Πειραιώς

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην συγκινείται από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στο εξωτερικό, στρέφοντας όλη την προσοχή στις εγχώριες εξελίξεις.

Αυτό που σίγουρα περιμένει η ελληνική αγορά είναι το επικείμενο placement στην Τρ. Πειραιώς, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ετοιμάζεται να διαθέσει την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς στις 4/3) είτε το σύνολο του 27% των μετοχών, είτε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού.

Όπως είναι γνωστό, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ζυγίζουν όλα τα δεδομένα. Πέραν του ποσοστού διάθεσης, ερωτηματικό αποτελεί τόσο η τιμή του placement, όσο και η κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας. Σήμερα, για παράδειγμα, μεγέθη ανακοίνωσε η Premia, ενώ αύριο ακολουθούν οι Ideal Holdings και Lavipharm. Την Πέμπτη, δε, είναι η σειρά της Helleniq Energy.

Τρεις στροφές πριν το τέλος του Φεβρουαρίου

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η μόλις τρίτη πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη, με κέρδη της τάξης του 3% – 4%.

Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά αυτήν τη στιγμή το 9%, με το συνεχές rotation να συντηρεί την αγορά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Συγχρόνως, η αφομοίωση των κεκτημένων εξελίσσεται με απολύτως ομαλό τρόπο, με τους πωλητές να μην «ξεφεύγουν» και τις ρευστοποιήσεις να είναι ελεγχόμενες. Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με ασφάλεια τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ιστορικά ρεκόρ σε Entersoft & Κρι Κρι, το στοίχημα του ΟΠΑΠ

Οριακές μεταβολές στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 495 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν επίσης οριακές διακυμάνσεις, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,46% και τα 82,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,40% και τα 77,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,34% και τα 2.045 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)