Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των πωλητών για 3η διαδοχική ημέρα

EUROKINISSI

Μικρές απώλειες εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

Μικρό προβάδισμα διαθέτουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, εμφανίζοντας τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια κόπωσης από το συνεχές ράλι.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό (ιστορικά ρεκόρ σε Ευρώπη και Wall), σε συνδυασμό με τα επιλεκτικά στηρίγματα, «συντηρούν» τον Γενικό Δείκτη κοντά στην πρόσφατη «κορυφή» των 1.424 μονάδων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αγοραστική κούραση έχει αρχίσει να επιδρά δυσμενώς στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία «τρέχει» απνευστί ένα +27% σε σχέση με τις αρχές του Οκτωβρίου και ένα +10% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 1.424,30 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.419,25 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (1.410,89 έως 1.423,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ να αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι ΔΕΗ, Πειραιώς και Εθνική μειώνονται πέριξ του -1%, με τις Σαράντης – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ελλάκτωρ να χάνουν άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η Lavipharm κάνει ράλι άνω του 6%, εκτινασσόμενη στο 0,94 ευρώ, μετά την κυκλοφορία του πρώτου παραγόμενου στην Ελλάδα σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης.

Τα 14+1 deals που κυοφορούνται στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,70% και τις 1.230 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -0,83% και τα 7,184 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,69% και το 1,715 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς συρρικνώνεται στο -1,21% και τα 3,922 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αναδιπλώνεται στο -0,69% και το 1,7145 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,28% και 3.437 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola επανέρχεται άνω των 29 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων. Κέρδη πέριξ του +1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Autohellas – ΟΤΕ, η οποία αντιδρά στις χθεσινές πιέσεις (>2%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης κατρακυλά κατά 2,3%, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να χάνουν άνω του 1%. Στο -0,6% καθορίζονται οι απώλειες και για τις μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,86% και 2.391 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings διορθώνει στο -2,7% και τα 3,98 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Epsilon, Fourlis, Intrakat, Profile και Entersoft περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι σκαρφαλώνει στο +2,4% και στο ιστορικό υψηλό των 10,6 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Lavipharm, η οποία κάνει ράλι 6,7% και αναρριχάται στο 0,94 ευρώ, μετά την έναρξη της κυκλοφορίας των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Μάλιστα, ο τζίρος της μετοχής υπερβαίνει το 1,1 εκατ. ευρώ (+368% του μέσου ημερήσιου για το 2024).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 70 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,6 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Η… κάνναβη οδηγεί σε ράλι τη μετοχή της Lavipharm

Σημάδια κόπωσης

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν καθημερινή «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.

Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης προς το παρόν αποφεύγει τη μεγάλη… διόρθωση, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και απέχοντας ελάχιστα από την «κορυφή» των 1.424 μονάδων.

Σ’ αυτό, αναμφίβολα, συνδράμει το συνεχές rotation των αγοραστών, οι οποίοι διαρκώς βρίσκουν νέους «πρωταγωνιστές» στο ταμπλό, κόντρα στα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα και στην κούραση από το συνεχές ράλι.

Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά μεταβολή της τάξης του +10% από τις αρχές του 2024, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου διαμορφώνονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Την ίδια στιγμή, το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό, όπου οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες και ο Stoxx 600 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στηρίζει τη θετική εικόνα της Αθήνας, αποτρέποντας μια γενικευμένη διόρθωση.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στην Intralot, η οποία ολοκληρώνει την ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της διοίκησης, με το τελικό επιτόκιο να εκτιμάται στο κάτω τμήμα του αρχικού εύρους 6% – 6,40%.

Η προσοχή παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, δεδομένου ότι η Πειραιώς μετρά αντίστροφα για το placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (27%). Αν και οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία δεν έχουν ληφθεί, πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τόσο το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όσο και την τιμή της πώλησης.

Μετά την Πειραιώς, δε, το ΤΧΣ καλείται να προχωρήσει και στην αποεπένδυση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα.

Μανουσάκης: Ο CEO των δύο… πρωθυπουργών και η «Αριάδνη»

Μικρή άνοδος στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,20% και τις 496 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,01%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,54% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,70%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -1,25% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -1,39% και τα 77,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,06% και τα 2.031 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)