Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η… κάνναβη οδηγεί σε ράλι τη μετοχή της Lavipharm

Στα 160 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή εταιρείας της φαρμακευτικής εταιρείας

Ράλι καταγράφει η μετοχή της Lavipharm στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κυκλοφορία του πρώτου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα δίνει «φτερά» στη μοναδική εισηγμένη του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εταιρείας αναρριχάται κατά 5,6% στη σημερινή συνεδρίαση (23/2), με αποτέλεσμα να ξεπερνά το 0,90 ευρώ, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 0,96 ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2022, όταν και έλαβε χώρα η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των 51 εκατ. ευρώ, η οποία αποτέλεσε το εισιτήριο για την έξοδο από την πολυετή Επιτήρηση.

Η σημερινή ανοδική κίνηση, δε, συνοδεύεται από έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 756.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 710.000 ευρώ.

Εάν λάβουμε υπόψη και το πακέτο των 500.000 ευρώ, τότε ο συνολικός τζίρος ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 425% του φετινού μέσου όρου (176.817 ευρώ).

Ράλι 100%

Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της εισηγμένης εμφανίζει διψήφια άνοδο, ενώ μέσα στο τελευταίο 12μηνο τα κέρδη ξεπερνούν το +100%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm να προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.

Ρόλο καταλύτη στο εν εξελίξει ράλι, αναμφίβολα, διαδραματίζει η έναρξη της κυκλοφορίας του πρώτου -παραγόμενου στην Ελλάδα από την Tikun Olam- σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κλάδος της συνταγογραφούμενης κάνναβης μπορεί να αποφέρει αύξηση του τζίρου κατά τουλάχιστον 15,7 εκατ. έως το 2026.

Η διοίκηση του Τηλέμαχου Λαβίδα (δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας) εκτιμά ότι οι συνολικές πωλήσεις στο 12μηνο θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόσφατη αποεπένδυση του ζημιογόνου κλάδου των φαρμακαποθηκών θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας (2,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο).

Η προοπτική για μέρισμα

Τα οικονομικά μεγέθη στο 9μηνο του 2023 ήταν απολύτως ενθαρρυντικά, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να ανέρχονται σε 7,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το περσινό 9μηνο, και τις εξαγωγές να διευρύνονται κατά 58%.

Η διοίκηση, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για το οικονομικό έτος του 2024, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)