Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στα υψηλά 13 ετών

INTIME – NEWS

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη.

Στα πρόσφατα υψηλά 13 ετών συσσωρεύει σήμερα (23/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να βρίσκει επιλεγμένα στηρίγματα, κόντρα στην εμφανή κόπωση από το συνεχές ράλι.

Ο Γενικός Δείκτης, με ώθηση από το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό, παραμένει σε απόσταση – αναπνοής από την «κορυφή» των 1.424 μονάδων, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αγοραστική κούραση έχει αρχίσει να επιδρά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 1.420,20 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.419,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (1.419,59 έως 1.423,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, όπου καταγράφονται οριακές μεταβολές, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η Coca – Cola, η οποία επιστρέφει εκ νέου άνω των 29 ευρώ. Ράλι της τάξης του 6% εμφανίζει η μετοχή της Lavipharm, ενώ η Intrakat αναδιπλώνεται κατά 1%, αφομοιώνοντας τα υψηλά 15ετίας.

Τα 14+1 deals που κυοφορούνται στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,29% και τις 1.235 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -0,72% και τα 7,192 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,53% και το 1,89 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -0,45% και τα 3,952 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,20% και το 1,7305 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.446 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola επανέρχεται άνω των 29 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων. Κέρδη κοντά στο +1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Quest – Titan, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ αυξάνεται ήπια στο +0,5% και τα 13,5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μειώνεται κατά 0,9%, με τις μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ και Cenergy να έπονται έως το -0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.413 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχωρίζει στο +2,9% και το ιστορικό υψηλό των 10,7 ευρώ. Κατά 1,1% διευρύνεται και η μετοχή της Fourlis, ενώ ΕΧΑΕ και Entersoft ενισχύονται κατά 0,7%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intrakat, Intracom και Intralot διολισθαίνουν κατά 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Lavipharm, η οποία κάνει ράλι 6% και αναρριχάται στο 0,94 ευρώ, μετά την έναρξη της κυκλοφορίας των σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.  

Το Ταμπλό του Χρηματιστήριου: Το «φρένο» στην Coca Cola, η διόρθωση στη Cenergy και το ράλι στην Alpha Real Estate

Σημάδια κόπωσης

Σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν καθημερινή «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.

Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης προς το παρόν αποφεύγει τη μεγάλη… διόρθωση, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και απέχοντας ελάχιστα από την «κορυφή» των 1.424 μονάδων.

Σ’ αυτό, αναμφίβολα, συνδράμει το συνεχές rotation των αγοραστών, οι οποίοι διαρκώς βρίσκουν νέους «πρωταγωνιστές» στο ταμπλό, κόντρα στα σχετικά υπεραγορασμένα επίπεδα και στην κούραση από το συνεχές ράλι.

Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά μεταβολή της τάξης του +10% από τις αρχές του 2024, ενώ τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου διαμορφώνονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.

Την ίδια στιγμή, το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό, όπου οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες και ο Stoxx 600 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στηρίζει τη θετική εικόνα της Αθήνας, αποτρέποντας μια γενικευμένη διόρθωση.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στην Intralot, η οποία ολοκληρώνει την ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της διοίκησης, με το τελικό επιτόκιο να εκτιμάται στο κάτω τμήμα του αρχικού εύρους 6% – 6,40%.

Η προσοχή παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, δεδομένου ότι η Πειραιώς μετρά αντίστροφα για το placement, το οποίο αφορά το ποσοστό του δημοσίου (27%). Αν και οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία δεν έχουν ληφθεί, πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε τόσο το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όσο και την τιμή της πώλησης.

Μετά την Πειραιώς, δε, το ΤΧΣ καλείται να προχωρήσει και στην αποεπένδυση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα.

Μανουσάκης: Ο CEO των δύο… πρωθυπουργών και η «Αριάδνη»

Μικρά κέρδη στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,19% και τις 496 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,02%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,21%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,48%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,61% και τα 83,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,73% και τα 78,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,06% και τα 2.029 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)