Skip to main content

Χρηματιστήριο: OTE και… Nvidia «σπρώχνουν» την αγορά προς τις 1.430 μονάδες

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετικό το κλίμα στην Αθήνα, μέρισμα 0,71 ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Ώθηση από τη θετική ψυχολογία στο εξωτερικό (ένεκα Nvidia) λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να «σπρώχνουν» την αγορά προς το όριο των 1.430 μονάδων.

Είναι σαφές ότι τα ιστορικά υψηλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποθαρρύνουν τους πωλητές και συντηρούν την Αθήνα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Σήμερα, δε, έρχεται και η στήριξη από τον ΟΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διανομή μερίσματος 0,71 ευρώ/μετοχή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,49% και διαμορφώνεται στις 1.427,19 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.420,28 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.425,48 έως 1.431,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ εύλογα ξεχωρίζει και επιστρέφει άνω των 14 ευρώ. Σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι τράπεζες, ενώ Titan και Viohalco διευρύνονται πέριξ του +2%.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «φιγουράρουν» σε ιστορικά υψηλά

Οριακά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει οριακά κέρδη, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,16% και τις 1.235 μονάδες, συσσωρεύοντας δυνάμεις λίγο πριν τα υψηλά 8ετίας (1.244 μονάδες).

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,47% και το 1,72 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,37% και το 1,899 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,15% και τα 3,974 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερή στα 7,22 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41% και 3.464 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ επανέρχεται άνω των 14 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το ικανοποιητικό μέρισμα και τα βελτιωμένα μεγέθη. Σε νέα ιστορικά υψηλά, παράλληλα, οδεύει ο Titan, ο οποίος ενισχύεται στο +2% και τα 26,2 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 2% παρουσιάζουν και οι Σαράντης – Viohalco. Οι μετοχές των Autohellas, Aegean, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν πέριξ του +1%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (+0,91% και 2.428 μονάδες), η μετοχή της Κρι – Κρι εξακολουθεί να ξεχωρίζει στο +3% και τα ιστορικά υψηλά των 10,7 ευρώ, με τη μετοχή της Intrakat να έπεται στο +2% και τα υψηλά 15ετίας των 5,4 ευρώ. Πέριξ του 1% καθορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των Ideal, Profile, ΕΧΑΕ, Intracom, Intralot και Πλαστικά Θράκης. Στο υπόλοιπο ταμπλό, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η οποία με τζίρο 217.000 ευρώ αναρριχάται στο +5% και τα 2,9 ευρώ.

Συνολικά, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,2 δισ. ευρώ.

Κόκκαλης: Tο στοίχημα της Intralot και το… όνειρο της Wall

Επιστροφή των αγοραστών

Η «τρέλα» που επικρατεί στο εξωτερικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Nvidia (ανακοίνωσε «εκρηκτικά» μεγέθη για το δ’ τρίμηνο) έχει βελτιώσει αισθητά την αγοραστική διάθεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, κάτι το οποίο επιδρά θετικά και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Μπορεί χθες ο Γενικός Δείκτης να αναδιπλώθηκε ελαφρώς στις 1.420 μονάδες, αλλά η επικράτηση των πωλητών αποδεικνύεται βραχύβια -παρά την εύλογη κόπωση και την ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων.

Το rotation των αγοραστών, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα, τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα και οι συνεχείς φήμες για επιχειρηματικά deals καταφέρνουν να συντηρήσουν την αγορά στα υψηλά 13 ετών, διαψεύδοντας όσες «Κασσάνδρες» μιλούν για επικείμενη… διόρθωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους αγγίζει το +10%, ενώ τα κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου ανέρχονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.  

ΟΤΕ – Intralot – Πειραιώς

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στον ΟΤΕ, ο οποίος πριν λίγο δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του 2023. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 531 εκατ. ευρώ στο 12μηνο, με τη διοίκηση να μοιράζει μέρισμα 0,71 ευρώ/μετοχή.

Από εκεί και πέρα, σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η ομολογιακή έκδοση (5ετούς διάρκειας) της Intralot, η οποία στοχεύει στην άντληση έως 130 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης έχει καθοριστεί μεταξύ 6% και 6,40%, με το βιβλίο των προσφορών να κλείνει το απόγευμα της Παρασκευής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα, δείχνει να μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, το οποίο σήμερα διαθέτει το 27% των μετοχών. Το placement θα λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου και ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο. Όσον αφορά το ακριβές ποσοστό διάθεσης, την κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων, αλλά και την τιμή, οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,87% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,48%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,11% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,13%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,43% και τα 83,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,51% και τα 78,3 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,44% και τα 2.043 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)