Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανεβάζει (ξανά) ρυθμούς, με τον ΟΤΕ σε θέση οδηγού

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να υπερβεί τις 1.410 μονάδες. Ώθηση από ΟΤΕ, Motor Oil, Helleniq Energy και Jumbo.

Συνεχίζονται τα επιλεκτικά στηρίγματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει στο «πράσινο», απορροφώντας σχετικά εύκολα τις όποιες προσπάθειες «χώνεψης» των κεκτημένων.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το νωθρό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, δείχνει να ανεβάζει σταδιακά ρυθμό και πλέον διεκδικεί με αξιώσεις τη δυνατότητα υπέρβασης των 1.410 μονάδων -για πρώτη φορά από το 2011.

Σίγουρα, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα και οι συνεχείς επιχειρηματικές «ζυμώσεις» ευνοούν την κυριαρχία των αγοραστών, παρά την εύλογη επενδυτική κόπωση από το διαρκές ράλι (+26% από τον Οκτώβριο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,71% και διαμορφώνεται στις 1.415,29 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.405,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (1.403,23 έως 1.417,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΤΕ ξεχωρίζει στο +3% και φλερτάρει με τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ενώ εξαιρετική είναι και η εικόνα των JumboMotor Oil – Helleniq Energy. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες προσπαθούν να «κρατηθούν» σε θετικό έδαφος, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παραμένει σε καθοδικό έδαφος (-1,32% και 8,60 ευρώ).

Περιστέρης: Θα δούμε τη ΓΕΚ Παραχωρήσεις στο Χρηματιστήριο;

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται μόλις στο +0,08% και τις 1.227 μονάδες, εν αναμονή του placement στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται οριακά στο +0,25% και το 1,9045 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,24% και τα 3,96 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής είναι σταθερή στα 7,156 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στο 1,68 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,76% και 3.440 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνεται αισθητά στο +3% και τα 13,8 ευρώ (υψηλό 3,5 μηνών), εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του 2023. Κατά τουλάχιστον 2% ενισχύονται και οι μετοχές των Motor Oil (νέο ιστορικό υψηλό), Ελλάκτωρ, Quest, Helleniq Energy (υψηλό 5μηνου). Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Jumbo κάνει μίνι ράλι στο +3,5% και τα 27,6 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή στόχο της Pantelakis (36 ευρώ). Στον αντίποδα, η μετοχή της Cenergy υποχωρεί στο -1,9% και τα 7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Lamda Development διολισθαίνει στο -1,3% και τα 9,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 2.403 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +1% και τα 5,1 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 14ετίας. Άνοδο άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Κρι Κρι. Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 2% καταγράφονται στις μετοχές των ΟΛΠ, Αλουμύλ και Τεχνικής Ολυμπιακής, με τη μετοχή της ΑΒΑΞ να περιορίζεται στο -1,2% και το 1,7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,9 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: «Αναρρίχηση» για τον ΟΤΕ στο υψηλά 3,5 μηνών

Επιλεκτικά στηρίγματα Vs Αφομοίωση κερδών

Ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στην 8η εβδομάδα του 2024 από θέση ισχύος, ευρισκόμενος στις 1.405 μονάδες και μετρώντας κέρδη +8,68% από τις αρχές του έτους. Την ίδια στιγμή, το ράλι από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν η αγορά βρέθηκε στο χαμηλό 9μηνου των 1.111 μονάδων, ξεπερνά το +26%.

Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο μόλις τρεις φορές ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο «κόκκινο» για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η ανοδική πορεία και το εξελισσόμενο re-rating των ελληνικών μετοχών λαμβάνουν χώρα… απνευστί, χωρίς δηλαδή τις αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες συνηθίζονται σε κάθε «bull market» και οι οποίες συνδράμουν στη διαδικασία «χώνευσης» των κεκτημένων.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών να πατήσει ολίγον… φρένο, παίρνοντας ορισμένες ανάσες και αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η αναρρίχηση των ξένων αγορών σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023 αλλά και τα ευοίωνα μακροοικονομικά στοιχεία της εγχώριας οικονομίας, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίσουν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day του ΟΤΕ και το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ στην Πειραιώς

Η ατζέντα της εβδομάδας

Μετά τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα των Coca Cola και Πειραιώς, τα οποία επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, η προσοχή στρέφεται πλέον στα εταιρικά μεγέθη του ΟΤΕ, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Ένα καλό αποτέλεσμα για το 12μηνο του 2023, σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό μέρισμα προς τους μετόχους, αποτελούν ικανές συνθήκες, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα στασιμότητας της μετοχής, η οποία απέχει παρασάγγας από τα υψηλά των 18 ευρώ.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ξεκινά και η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα «τρέξει» έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και μέσω της άντλησης του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού η διοίκηση στοχεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024 (επιτόκιο 5,25%). Ενδεχόμενη επιτυχία της επικείμενης ομολογιακής έκδοσης θα «ξεκλειδώσει» και το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο η διοίκηση έχει ήδη εξασφαλίσει από τις ελληνικές τράπεζες.

Οριακές απώλειες στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,06% και τις 491 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. O βρετανικός FTSE 100, αντίθετα, αυξάνεται κατά 0,09%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Προέδρων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)