Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικά ανοδικά, με στόχο την εδραίωση στις 1.400 μονάδες

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Να εδραιωθεί άνω των 1.400 μονάδων προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, απορροφώντας τις όποιες κινήσεις ρευστοποίησης των φετινών κερδών (+8,5%).

Το κλίμα στην ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παραμένει θετικό, ενόσω η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο επόμενο μεγάλο ορόσημο, το οποίο δεν είναι άλλο από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, η βελτιωμένη ψυχολογία στο εξωτερικό εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον στην Αθήνα, με το σενάριο της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές να μην επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.408,12 μονάδες, κερδίζοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.403,50 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.406,71 έως 1.410,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: «Μοιράζει» μέρισμα η Aegean, το ερωτηματικό πίσω από τη ΒΙΟΤΕΡ

Στο ταπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει την αναρρίχηση, μετά το μέρισμα του 0,93 ευρώ/μετοχή, προσεγγίζοντας αισίως τα 29 ευρώ. Σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι Ελλάκτωρ – ΑΒΑΞ, ενώ στις τράπεζες οι μεταβολές είναι οριακές.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινείται σταθεροποιητικά, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,24% και τις 1.229 μονάδες, συνεχίζοντας τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -0,42% και τα 7,14 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,39% και το 1,9025 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +0,15% και το 1,71 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,95 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 3.418 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διατηρεί για 5η ημέρα το θετικό πρόσημο, καθώς διευρύνεται στο +1,55% και τα 28,78 ευρώ. Κατά σχεδόν 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo ακολουθούν στο +0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης αναδιπλώνεται στο -1,2% και τα 9,5 ευρώ, με τη μετοχή της Autohellas να έπεται στο -0,9% και τα 13,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,44% και 2.407 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει στο +2,1% και τα 2,89 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Fourlis, Intrakat, ΑΒΑΞ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Entersoft υποχωρεί στο -0,9% και τα 6,4 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,3 δισ. ευρώ.

Θετικό κλίμα

Το επενδυτικό κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει συγκρατημένα θετικό, με τους αγοραστές να έχουν ως στόχο την εδραίωση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011.

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης μετρά τρεις καθοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική. Ωστόσο, το +1,44% της Τετάρτης κρατά την εβδομαδιαία μεταβολή σε οριακά θετικό έδαφος (+2,5 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση, επομένως, αναμένεται να καθορίσει κατά πόσο η ελληνική αγορά θα πετύχει την 6η ανοδική εβδομάδα του 2024 ή την 2η καθοδική εβδομάδα του 2024 (5-1 το τρέχον «σκορ»).

Είναι σαφές ότι η ανοδική κίνηση έχει επιβραδυνθεί τελευταία, λόγω της επιλογής ορισμένων επενδυτών για ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών. Βέβαια, αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι η αγορά εμφανίζει άνοδο της τάξης του 8,5% από τις αρχές του έτους.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε όρους P/E και P/BV, γεγονός το οποίο -σε συνδυασμό με την επιχειρηματική επικαιρότητα- συντηρεί τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, δείγμα του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό και δευτερευόντως από το εσωτερικό.

Οι δύο καταλύτες

Αυτήν την περίοδο, οι εξελίξεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι κυρίως δύο.

Από τη μία πλευρά, τα διαδοχικά εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ισχυρή κερδοφορία, προλειαίνοντας το έδαφος για τις φετινές «γενναιόδωρες» διανομές μερισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία συνιστά το επόμενο μεγάλο ορόσημο των ελληνικών τραπεζών. Όπως όλα δείχνουν, η διάθεση των μετοχών του δημοσίου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και όλη η αγορά ήδη μιλά για το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων.

Ανοδικά η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,47% και τις 490 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,50%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,79%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,59% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,46%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα, μετά τα χθεσινοβραδινά ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,22% και τα 82,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,01% και τα 78,0 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,06% και τα 2.016 δολάρια/ουγγιά.