Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η διημερη πτώση δεν εμπνέει ανησυχία

Menelaos Myrillas / SOOC

Το πρώτο πτωτικό διήμερο για τον Γ.Δ. από τα μέσα Ιανουαρίου

To πρώτο πτωτικό διήμερο, έπειτα από έναν μήνα, έχει συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ρευστοποιούν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2024 (+8%), υπό το βάρος της αγοραστικής κόπωσης.

Ο Γενικός Δείκτης, έτσι, απέχει πλέον 10 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά 13ετίας των 1.404 μονάδων, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση – αναπνοής από τα κρίσιμα ψυχολογικά όρια.

Αναμφίβολα, αυτή η διήμερη πτώση, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα, δεν εμπνέει ανησυχία και σίγουρα δεν αναιρεί το αισιόδοξο μακροπρόθεσμο story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εξάλλου, μια σειρά εισηγμένων διαπραγματεύεται σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους πωλητές να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Tράπεζες, οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες» του Χρηματιστηρίου: Το ράλι, οι καταλύτες και οι στόχοι

Και μην ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει πτώση λαμβάνει χώρα με απολύτως ελεγχόμενο και συντεταγμένο τρόπο, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις εντάσεις (-0,28% την Παρασκευή, -0,49% τη Δευτέρα).

«Πυκνές» εξελίξεις

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται «πυκνές» σε εξελίξεις, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να βρουν νέα στηρίγματα για να συνεχίσουν την ανοδική κίνηση.

Αύριο, Coca – Cola και Πειραιώς, για παράδειγμα, θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα καταδείξουν την ισχυρή ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Ιδίως για την περίπτωση της Πειραιώς, η αυριανή ημέρα είναι ξεχωριστή, καθώς η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια. Οι επενδυτές, δε, περιμένουν και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, αντίστροφα μετρά η Intralot για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, η οποία επίκειται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα εισαχθεί στους δείκτης του FTSE Russell.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Από τα ρεκόρ του ΟΠΑΠ έως το απότομο ράλι στην Ικτίνος

Καμία αλλαγή στον MSCI Standard Greece

Όσον αφορά την χθεσινοβραδινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπως ήταν και αναμενόμενo, δεν υπήρξαν προσθήκες ή αφαιρέσεις στον MSCI Standard Greece, με τον ελληνικό βασικό δείκτη να παραμένει με τις εξής 10 συμμετοχές:

  • Εθνική Τράπεζα (16,63)
  • Eurobank (14,14)
  • Mytilineos (11,56)
  • Alpha (11,22)
  • Jumbo (9,15)
  • ΟΠΑΠ (9,02)
  • Πειραιώς (7,85)
  • ΔΕΗ (7,82)
  • OTE (7,50)
  • Motor Oil (5,11)

Από την άλλη πλευρά, όμως, στον MSCI Greece Small Cap ανακοινώθηκε η προσθήκη των Intrakat και Intralot, με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 29 Φεβρουαρίου.

H εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν το μεσημέρι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει κάτω του 3% (2,9%) για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2021, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για μια ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Αυτή η προσδοκία, εξάλλου, έχει τροφοδοτήσει το εν εξελίξει ράλι στη Wall Street, όπου μετά τις 5.000 μονάδες του S&P 500, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε χθες βράδυ και ο Dow Jones.

Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, τα προσυμβόλαια των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών δείχνουν ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του αμερικανικού πληθωρισμού.

Τέλος, στην Ασία, ενόσω τα κινεζικά χρηματιστήρια παραμένουν κλειστά, ο Nikkei συνεχίζει το ξέφρενο ράλι, αγγίζοντας τις 38.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 1990.