Skip to main content

Wall: Με ιστορικό υψηλό S&P 500 το κλείσιμο της εβδομάδας

REUTERS/Brendan McDermid

Τα κέρδη μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά απ΄ ό,τι αναμενόταν

Με στήριγμα την προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, ο S&P 500 έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από το φράγμα των 5.000 μονάδων.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,57% τερματίζοντας στις 5.026,61 μονάδες, που σηματοδοτεί ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,25% για να κλείσει στις 15.990,66 μονάδες. Αντίθετα, ο Dow Jones υποχώρησε 54,64 μονάδες ή 0,14% τερματίζοντας στις 38.671,69 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,4%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,3%. Και οι δύο δείκτες κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. Ωστόσο, ο Dow παρέμεινε στάσιμος.

«Στο τέλος της ημέρας είχαμε θετικά νέα από το μέτωπο της οικονομίας και η αγορά αντέδρασε θετικά», ανέφερε ο Ντάνα Ντ΄Όρια, επικεφαλής επενδύσεων της Envestnet.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας συντηρούν το ράλι του 2024, ωθώντας τον S&P 500 στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, αλλά και σε νέα ύψη πάνω από το ορόσημο των 5.000 μονάδων, το οποίο διαπέρασε για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο S&P 500 είχε διαπεράσει το φράγμα των 4.000 μονάδων τον Απρίλιο του 2021.

«Ωστόσο, ένα κλείσιμο πάνω από το επίπεδο των 5.000 μονάδων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανησυχίες για το εάν ο δείκτης μπορεί να συνεχίσει αυτή τη δυναμική ανόδου. Συνήθως, τα μεγέθη αυτά είτε προσφέρουν μία «ψυχολογική περιοχή» στήριξης είτε αντίστασης για την αγορά», αναφέρει ο Άνταμ Τερνκουίστ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Eπίσης, η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ συνέβαλε στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος. Η κυβέρνηση αναθεώρησε το δείκτη στο 0,2% από 0,3% που είχε αναφέρει αρχικά.

Οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν ξανά σήμερα Παρασκευή, συμβάλλοντας και αυτές στην άνοδο του S&P 500 πάνω από τις 5.000 μονάδες. Nvidia και Alphabet ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% έκαστος. Η Cloudflare εκτοξεύθηκε κατά 19% στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της, ενώ οι μετοχές ημιαγωγών σημείωσαν αντίστοιχα άνοδο στο σύνολό τους.

Από τις υπόλοιπες εταιρείες, η PepsiCo υποχώρησε 3,5% ανακοινώνοντας μεικτά αποτελέσματα, όπως και η Pinterest με πτώση 9,3% καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδά της.

Τα κέρδη μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά απ΄ό,τι αναμενόταν. Συνολικά 332 εισηγμένες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, με το 81% εξ αυτών να ανακοινώνει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με το LSEG. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το 67% σε ένα σύνηθες τρίμηνο από το 1994.