Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμο να υπερβεί τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011

Αύριο η mega εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α.

Μια ανοδική κίνηση άνω των 1.400 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου του 2011, αναμένεται για σήμερα (6/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει «καυτό».

Ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις τέσσερις μονάδες από την «κατάκτηση» του κρίσιμου ψυχολογικού ορίου και, σύμφωνα με τους επενδυτές, δεν αποκλείεται να διανύσει άμεσα αυτήν την μικρή απόσταση.

Άλλωστε, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει θετικό, κάτι που ευνοεί την ανοδική πορεία της Λεωφόρου Αθηνών. Μην ξεχνάμε ότι το Χ.Α. καταγράφει άνοδο κατά σχεδόν 8% από τις αρχές του 2024, παρουσιάζοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Εφόσον, λοιπόν, πράγματι η αγορά «περάσει» στη ζώνη των 1.400 μονάδων, το οποίο θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, τότε οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 1.469 μονάδες, με τις βασικές στηρίξεις να παραμένουν στις 1.350 μονάδες.

Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι οι περισσότερες αποτιμήσεις στο ταμπλό παραμένουν ελκυστικές και «φθηνές», κάτι το οποίο περιορίζει στο ελάχιστο το εύρος δράσης των πωλητών.

Χρηματιστήριο: Τι δείχνει το P/BV για τις αποτιμήσεις των blue chips

Κέρδη 16% στις τράπεζες

Σε όλα αυτά σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι τράπεζες, οι οποίες καταρρίπτουν το νέο ρεκόρ μετά το άλλο. Ο κλαδικός δείκτης αισίως βρίσκεται στις 1.238 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από το 2016, με το φετινό ράλι να ξεπερνά το +16,5%.

Οι προσδοκίες για τα πρώτα μερίσματα, η ισχυρή κερδοφορία του 2023, η ανθεκτικότητα των εσόδων από τόκους (NII), το ευοίωνο μακροοικονομικό περιβάλλον και η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς αποτελούν τους βασικούς καταλύτες αυτής της ανοδικής κίνησης.

Mega εισαγωγή στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στην αυριανή – mega εισαγωγή του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», καθώς θα κάνουν «πρεμιέρα» οι 300 εκατ. μετοχές της εταιρείας -στη μεγαλύτερη εισαγωγή των τελευταίων τουλάχιστον 18 ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αναμένεται μια σημαντική ανοδική κίνηση, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ στα επίπεδα των 2,7 δισ. ευρώ.

Αύριο, στο μεταξύ, είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo, με κύριο θέμα συζήτησης την έγκριση προμερίσματος ύψους 0,60 ευρώ/μετοχή.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 7 δισ. ευρώ της Eurobank και η αναίμακτη διόρθωση της Intrakat

Θετικό το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα στις αγορές μετοχών παραμένει θετικό, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων, κατεβάζοντας τις προσδοκίες για το μέγεθος της φετινής χαλάρωσης.

Ωστόσο, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, παρέχουν ισχυρά στηρίγματα, απορροφώντας τις όποιες πιέσεις από την αναπροσαρμογή των στοιχημάτων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ τα futures στη Wall Street επίσης βρίσκονται σε θετικό έδαφος, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Στην Ασία, πριν λίγο, οι κινεζικές μετοχές κατάφεραν να ανακάμψουν, με τον Χανγκ Σενγκ να πραγματοποιεί ράλι της τάξης του 4%. Κατά τουλάχιστον +3% ενισχύθηκε και το Χρηματιστήριο στη Σαγκάη.