Skip to main content

Bayer: Βουτιά 6% για τη μετοχή μετά το πρόστιμο 2,25 δισ. δολαρίων για το Roundup

Καλείται να το καταβάλει σε καρκινοπαθή αγρότη

Οι μετοχές της Bayer υποχώρησαν έως και 6% τη Δευτέρα, αφού επιβλήθηκε στη γερμανική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής στην εν εξελίξει δικαστική της διαμάχη που σχετίζεται με την υποτιθέμενη καρκινογόνο δράση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Aπό την εξαγορά της Bayer από τη Monsanto το 2018, για 63 δισ. δολάρια η βουτιά ξεπερνά το 70%.

Οι ένορκοι σε δικαστήριο της Φιλαδέλφειας διέταξαν την Παρασκευή την Bayer να καταβάλει 2,25 δισ. δολάρια σε έναν άνδρα από την Πενσυλβάνια, ο οποίος δήλωσε ότι εμφάνισε καρκίνο από την έκθεση στο ζιζανιοκτόνο Roundup, που βασίζεται στη χημική ουσία γλυφοσάτη.

Η Bayer, η οποία επιβαρύνεται από το οικονομικό χρέος και την έλλειψη ελεύθερων ταμειακών ροών, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στο να οδηγήσει τις υποθέσεις σε δίκη. Άλλωστε η Monsanto έχει κερδίσει 10 από τις τελευταίες 16 υποθέσεις σε δίκη.

Το 2020, η Bayer συμβιβάστηκε με τις περισσότερες από τις υποθέσεις Roundup που εκκρεμούσαν εκείνη την εποχή έναντι ποσού έως και 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν κατάφερε να λάβει την έγκριση του δικαστηρίου για μια συμφωνία που θα απέτρεπε μελλοντικές υποθέσεις. Περισσότερες από 50.000 αγωγές παραμένουν τώρα σε εκκρεμότητα.

Η Bayer συνεχίζει να πωλεί ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη σε αγρότες, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά.