Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα «διαμάντια» της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τα τρία «Intra-»

Υψηλές αποδόσεις και μεγάλες προοπτικές

Ενόσω ο κλάδος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης «τρέχει» με +51% στο τελευταίο 12μηνο, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (+35%), είναι ευκόλως εννοούμενο ότι ο MID CAP διαθέτει μια σειρά από… «διαμαντάκια». Πρόκειται για εισηγμένες, οι οποίες είτε βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, είτε προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές.

Όταν η συζήτηση στρέφεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οφείλουμε ομολογουμένως να ξεκινάμε από τα τρία… «Intrα-». Δηλαδή τις Intrakat, Intracom και Intralot, οι οποίες αποτελούν τις βασικές «πρωταγωνίστριες» του κλάδου (και όχι άδικα).

Η μετοχή της Intrakat, για παράδειγμα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 (5,07 ευρώ), με κεφαλαιοποίηση άνω των 800 εκατ. ευρώ (η μεγαλύτερη στον δείκτη) και ράλι 213% στο τελευταίο 12μηνο.

Από εκεί και πέρα, άκρως εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις των δύο εταιρειών του Ομίλου Κόκκαλη, με την Intracom να «φιγουράρει» στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας (3,87 ευρώ) και την Intralot να φθάνει σε επίπεδα που αγνοούνταν από το 2018 (1,22 ευρώ). Οι δύο μετοχές «τρέχουν» ένα ράλι 109% και 92% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, με τη χρηματιστηριακή τους αξία να ανέρχεται σε 323 και 736 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το… μακρινό 2001 βρίσκεται, επίσης, η μετοχή της Ideal Holdings, η οποία με αξία 310 εκατ. ευρώ συνεχίζει να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές, διαθέτοντας μάλιστα δείκτη P/E μόλις 5,9x.

Ο ΑΒΑΞ, από την πλευρά του, απέχει 10% από τα υψηλά 10ετίας του 1,8 ευρώ, έχοντας σωρευτικά κέρδη +86% στο 12μηνο. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους έχει διορθώσει κατά περίπου 9%.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οπωσδήποτε, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και την ΕΧΑΕ, η οποία αν και υπολείπεται περίπου 0,6 ευρώ από τα υψηλά 10ετίας (6,10 ευρώ), διαθέτει όλα τα φόντα προκειμένου να πετύχει μια ικανοποιητική απόδοση. Ιδίως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ένταξη του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς παρακολούθησης για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό είναι και η Entersoft, η οποία απέχει περίπου 8,5% από τα επίπεδα ρεκόρ των 6,7 ευρώ, με τη μεταβολή στο 12μηνο να αγγίζει το +60%, παρά τη μερική διόρθωση στο 2024 (-2,5%).

Από την πλευρά της, η Κρι Κρι «αιωρείται» στα επίπεδα των 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, με την αποτίμηση να παραμένει ελκυστική, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται μια υπέρβαση των τρεχουσών αντιστάσεων.

Ο ΟΛΠ, ταυτόχρονα, έχει αθόρυβα φθάσει στα 24,5 ευρώ και στο υψηλότερο σημείο από το 2008, με την εταιρεία να αποτιμάται στα 612 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία βλέπει το «στοίχημα» της ναυτιλίας να της… βγαίνει, βρίσκεται σε απόσταση – βολής από τα 3 ευρώ, τα οποία αποτελούν υψηλό 16ετίας.