Skip to main content

30 ερωτήσεις – απαντήσεις για το spot Bitcoin ETF

Θα πρέπει να επενδύσουμε άμεσα ή καλύτερα να περιμένουμε;

Ιστορική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία έδωσε το πράσινο φως στη διαπραγμάτευση των πρώτων spot Bitcoin ETFs. Από την πρώτη στιγμή, επικράτησε… πανδαιμόνιο στην αμερικανική αγορά, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη αλλάζει άρδην ό,τι γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για τα κρυπτονομίσματα. Πλέον, το Bitcoin αποτελεί μια… mainstream επενδυτική επιλογή, με σαφώς λιγότερο ρίσκο και υψηλότερη προβλεψιμότητα.

Τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση της SEC; Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική; Πώς αναμένεται να επηρεάσει την αξία του Bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς; Εξακολουθεί να υπάρχει ρίσκο; Τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Η «N», μαζί με τη βοήθεια ειδικών, προσπαθεί να αποκρυσταλλώσει τα νέα δεδομένα, δίνοντας έναν αναλυτικό οδηγό 30 ερωτήσεων – απαντήσεων.

1. Τι λέει η απόφαση της SEC;

Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν για πρώτη φορά το πράσινο «φως» σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs), τα οποία επενδύουν άμεσα στο Bitcoin και παρακολουθούν άμεσα τη διακύμανση της τιμής του.

2. Γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη απόφαση;

Γιατί καθιστά το Bitcoin ως μια mainstream επιλογή για όλους τους επενδυτές. Ο καθένας μπορεί, μέσω του χρηματιστή του, να επενδύει στο δημοφιλές crypto. Χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή λογαριασμούς σε πλατφόρμες crypto, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο απάτης.

3. Τι ίσχυε μέχρι πρότινος;

Από το 2021 είχε δοθεί η έγκριση σε Bitcoin futures ETFs, τα οποία επένδυαν μόνο έμμεσα στο Bitcoin, χωρίς να παρακολουθούν την ακριβή εξέλιξη της τιμής του.

4. Πόσα spot Bitcoin ETFs εγκρίθηκαν;

Η πρώτη απόφαση της SEC αφορά συνολικά 11 ETFs. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι τα ETFs των Grayscale, Bitwise, BlackRock, Fidelity, Hashdex, BZX, VanExk, WisdomTree και Franklin.

5. Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευσή τους;

Τα περισσότερα τέθηκαν σε άμεση διαπραγμάτευση από τη συνεδρίαση της Πέμπτης (11/1).

6. Πότε ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός spot Bitcoin ETF;

Πριν 11 χρόνια, όταν και απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ακολούθησαν κι άλλες απορριπτικές αποφάσεις.

7. Τι άλλαξε από τότε;

Η Grayscale προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κερδίζοντας μια σημαντική νομική «μάχη», η οποία άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση. Έτσι, το καλοκαίρι του 2023 υποβλήθηκε η καθοριστική αίτηση, η οποία και έγινε αποδεκτή.

8. Θα εγκριθούν κι άλλα;

Δεκάδες πλατφόρμες έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα εισαγωγής, αναμένοντας την έγκριση της SEC.

9. Τι συμβαίνει με τα πραγματικά Bitcoins;

Τα spot Bitcoin ETFs αποκτούν πραγματικά Bitcoins, τα οποία αγοράζονται από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και φυλάσσονται σε εγκεκριμένες πλατφόρμες, όπως η Coinbase Global.

10. Σε ποια χρηματιστήρια διαπραγματεύονται;

Είναι εισηγμένα στον Nasdaq, στον NYSE και στον CBOE.

11. Ποια είναι η χρέωση;
Κυμαίνεται από 0,20% έως 0,80%, δηλαδή αρκετά κάτω των μέσων χρεώσεων στην αγορά των ETFs.

12. Διαφέρει από την απευθείας αγορά Bitcoins;

Ναι, γιατί ένα spot Bitcoin ETF είναι λιγότερο περίπλοκο και περισσότερο ασφαλές. Δεν απαιτεί τη χρήση πορτοφολιού ή τη δημιουργία λογαριασμού σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως συμβαίνει με την παραδοσιακή αγορά Bitcoins.

13. Ένα spot Bitcoin ETF περιλαμβάνει μόνο Bitcoin;

Όχι. Όπως και κάθε ETF, μπορεί να περιλαμβάνει Bitcoins, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.α., περιορίζοντας το ρίσκο μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου.

14. Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης, απάτης ή χακαρίσματος;

Ναι, όπως και σε όλα τα επενδυτικά και χρηματιστηριακά προϊόντα.

15. Υπάρχει δίχτυ προστασίας;

Οι αρμόδιες αρχές έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό αυστηρής εποπτείας από κοινού με την Coinbase, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ.

16. Αποτελεί ασφαλής επενδυτική επιλογή;

Δεδομένου ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση με την τιμή ενός τόσου ευμετάβλητου asset, το επενδυτικό ρίσκο παραμένει υψηλό, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερο σε σχέση με την παραδοσιακή αγορά των κρυπτονομισμάτων.

17. Τι θα γίνει με τους θεσμικούς επενδυτές;

Από τη στιγμή που πρόκειται για ETF, πλέον ένας θεσμικός επενδυτής μπορεί κάλλιστα να επενδύσει άμεσα σε Bitcoin, αποφεύγοντας τις απαγορεύσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις κοινές πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

18. Πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τους κανόνες;

Η συμμετοχή των θεσμικών στην αγορά των Bitcoins μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, μειώνοντας τα επίπεδα της μεταβλητότητας.

19. Πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι ροές;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ροές προς τα spot Bitcoin ETFs θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια το 2024 και να φθάσουν τα 80 δισ. δολάρια το 2025. Σίγουρα, πάντως, οι πρώτες ημέρες θα είναι «αναγνωριστικές».

20. Πώς αντιδρά το Bitcoin;

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η αξία του ξεπέρασε τα 49.000 δολάρια, φθάνοντας πρόσκαιρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

21. Θα υπάρξει νέο ράλι;

Το ιστορικό υψηλό του Bitcoin ανέρχεται σε 69.000 δολάρια και είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2021. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιη την υπέρβαση αυτών των επιπέδων, με ορισμένους να περιμένουν μια εκτόξευση άνω των 100.000 -ενδεχομένως και 150.000- δολαρίων.

22. Ποιοι άλλοι τομείς ωφελούνται;

Οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των κρυπτονομισμάτων, κατέγραψαν σημαντική άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

23. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς;

Σίγουρα όχι τώρα. Χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθεί και να κατανοηθεί πλήρως το νέο προϊόν. Επομένως, συστήνεται υπομονή και εγκράτεια.

24. Η απόφαση αφορά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα;

Μέχρι στιγμής όχι.

25. Θα μπορούσε να αλλάξει αυτό στο μέλλον;

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για τη δημιουργία ETFs με επίκεντρο το Etherium.

26. Πώς αντιδρά το Etherium σ’ αυτές τις φήμες;

Χθες, η αξία του δεύτερου μεγαλύτερου crypto έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, εκτινασσόμενη άνω των 2.600 δολαρίων.

27. Υπάρχουν στην Ευρώπη αντίστοιχα προϊόντα;

Ναι. Διάφορες πλατφόρμες προσφέρουν τα λεγόμενα Bitcoin ETPs, τα οποία λειτουργούν ομοίως με τα Bitcoin ETFs.

28. Ποιο είναι το μέγεθός τους;

Τα κορυφαία πέντε Bitcoin ETPs στην Ευρώπη έχουν μέγεθος 2,6 δισ. δολάρια.

29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο;

Το Bitcoin ETP της ETC Group έχει χρηματιστηριακή αξία 1,3 δισ. δολαρίων.

30. Γιατί στην Ευρώπη δεν είναι τόσο δημοφιλή αυτά τα προϊόντα;

Η απάντηση κρύβεται στη διαφορετική επενδυτική κουλτούρα, καθώς οι Ευρωπαίοι «αγαπούν» αισθητά λιγότερο το ρίσκο.