Skip to main content

H μεγάλη μέρα του Bitcoin: Τι σημαίνει η «ευλογία» της SEC – Πώς θα λειτουργούν τα νέα ETFs

REUTERS/Benoit Tessier

Τι είναι τα spot ETFs του Bitcoin, πώς λειτουργούν και τι σημαίνει πρακτικά η έγκρισή τους από την SEC

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του Bitcoin μέσα στο 2023 (+150%) ύστερα από ένα καταστροφικό έτος και κόντρα σε εξελίξεις όπως η καταδίκη του Sam Bank Fried της FTX για απάτη και η ομολογία ενοχής του Zhao της Binance σε κατηγορίες για ξέπλημα χρήματος, είχε έρθει χάρη στις προσδοκίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα ανάψει για πρώτη φορά το πράσινο φως σε spot διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) του κρυπτονομίσματος. Η πολυαναμενόμενη απόφαση αυτή ανακοινώθηκε και επισήμως, κρατώντας το Bitcoin σε υψηλά 22 μηνών, πάνω από τα 46.200 δολάρια. Τι σημαίνει ωστόσο στην πράξη; Και γιατί θεωρείται ορόσημο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων;

Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόφαση η οποία βάζει το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον χώρο των mainstream επενδύσεων. Επενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock και η Fidelity Investments είναι μεταξύ των εταιρειών, των οποίων τα spot ETFs έλαβαν έγκριση και θα αρχίσουν σήμερα να διαπραγματεύονται στη Wall Street. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν ουσιαστικά να επενδύουν στο Bitcoin μέσω του χρηματιστή τους, όπως επενδύουν σήμερα σε χρυσό ή αγοράζουν μετοχές.

Τι είναι τα spot ETF

Ουσιαστικά τα spot Bitcoin ETFs έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν την αγορά του κρυπτονομίσματος. Θα πρέπει να πούμε πως ήδη από το 2021 υπάρχουν ορισμένα ETFs για έμμεση επένδυση στο κρυπτονόμισμα. Πρόκειται για funds που έχουν στην κατοχή τους παράγωγα, τα οποία συνδέονται με την τιμή του Bitcoin. Η μεγάλη διαφορά με τα spot είναι πως θα έχουν απευθείας στην κατοχή τους Bitcoin και όχι παράγωγα. Η τιμή τους θα ανεβαίνει και θα πέφτει σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις διακυμάνσεις της τιμής του Bticoin.

Οι market makers (εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών) αγοράζουν και πωλούν μετοχές των ETFs συνεχώς. Βοηθούν στο να διασφαλίζεται ότι το ETF ακολουθεί την τιμή του Bitcoin, ενώ φροντίζουν να επεκτείνεται η ποσότητα των διαθέσιμων μετοχών των ETFs ανάλογα με τη ζήτηση των επενδυτών. Οι Jane Street Capital και Virtu Financial είναι μεταξύ των money makers που έχουν λάβει έγκριση για τα νέα ETF του Bitcoin.

Πόσο ασφαλή είναι

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα Bitcoin να κλαπούν από χάκερ. Όλα τα νέα ETF του bitcoin αναφέρουν τις παραβιάσεις ασφαλείας ως πιθανό κίνδυνο στα ψιλά γράμματα εγγράφων, που κατέθεσαν στις ρυθμιστικές αρχές. Και η παραβίαση του λογαριασμού της SEC στo X αυτή την εβδομάδα, που διατυμπάνιζε πρόωρα την έγκριση των ETFs αποκαλύπτει ότι κάποιοι ίσως έχουν ήδη σκέψεις για κυβερνοεπιθέσεις.

Για να διασφαλίσουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι ασφαλή, τα νέα ETF bitcoin βασίζονται σε τρίτους θεματοφύλακες – μια τυπική πρακτική στον κόσμο των ETF. Για παράδειγμα, τα ETF χρυσού συνήθως συνεργάζονται με τράπεζες που διαθέτουν θησαυροφυλάκια για την αποθήκευση χρυσού στη φυσική του μορφή. Τα περισσότερα από τα νέα ETF του Bitcoin έχουν επιλέξει την Coinbase ως θεματοφύλακά τους. Έτσι, όταν ένα από αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια αποκτά Βitcoin, τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται σε έναν ειδικό λογαριασμό στο Coinbase.

Όλοι τέλος πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όπως ισχύει με κάθε είδους επένδυση. «Ενώ εγκρίναμε σήμερα την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ορισμένων προϊόντων που συνδέονται με το Bitcoin, δεν εγκρίναμε και δεν ασπαζόμαστε το ίδιο το Bitcoin», έσπευσε να ξεκαθαρίσει η SEC. «Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους μυριάδες κινδύνους που σχετίζονται με το Bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με την αγορά κρυπτονομισμάτων» κατέληξε.