Skip to main content

Wall: Τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων εννέα εβδομάδων

Reuters

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο

Μπορεί οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street να έκλεισαν τη συνεδρίαση με οριακή άνοδο, όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το ανοδικό σερί των τελευταίων εννέα εβδομάδων, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση Δεκεμβρίου.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,18% στις 4.697,24 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο 0,09%, κλείνοντας στις 14.524,07 μονάδες. Αντίστοιχα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 25,77 μονάδες ή 0,07% κλείνοντας στις 37.466,11 μονάδες.

Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες παρουσίασαν την πρώτη καθοδική εβδομάδα στη διάρκεια των τελευταίων 10: ο Nasdaq κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,25%, στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν 1,52% και 0,59% αντίστοιχα.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο, κατά 216.000, ενώ οικονομολόγοι περίμεναν 170.000 με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σταθερό στο 3,7% σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Τα στοιχεία ώθησαν αμέσως σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να αγγίζει το 4,1%.

Μία ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να σημάνει ότι η Fed μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη της μείωση των επιτοκίων. Πριν από τα στοιχεία για την απασχόληση, οι traders ευελπιστούσαν ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ακόμη και το Μάρτιο και συνολικά έξι φορές καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024. Αυτές οι προσδοκίες τώρα θα πρέπει να περιοριστούν.

Ενώ ο δείκτης ISM για τις υπηρεσίες για το Δεκέμβριο έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται, η μέτρηση του 50,6 ήταν κατώτερη από το 52,5 που είχαν προβλέψει αναλυτές και το 52,7 του Νοεμβρίου.

«Η αγορά εργασίας φαίνεται ανθεκτική – ίσως και υπερβολικά ανθεκτική – και ενδεχομένως ο πληθωρισμός θα κλιμακωθεί με βάση τις μισθολογικές αυξήσεις. Αυτή η δυναμική της αγοράς εργασίας μπορεί να ρίξει πάγο στις προσδοκίες για γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις», αναφέρει ο Μάικ Μπέιλι, διευθυντής έρευνας της FBB Capital Partners.

«Σήμερα, οι επενδυτές ήθελαν τρία πράγματα: αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μία σταθερή αγορά εργασίας και επιτοκιακές μειώσεις. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να μην πάρουν τίποτε από τις παραπάνω επιθυμίες τους».

Από τις μετοχές, η Apple υποχώρησε λιγότερο από 1% αφότου η The New York Times δημοσίευσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζει αγωγή κατά του αμερικανικού κολοσσού για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.