Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στόχος η «απώθηση» των διεθνών πιέσεων

Nikos Libertas / SOOC

Με άνοδο άνω του 1% στην πρώτη εβδομάδα του 2024

Την πρώτη εβδομάδα του 2024 ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέχρι στιγμής δείχνει να αποδίδει καλύτερα σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού.

Οι τελευταίες, εξάλλου, φαίνεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένες στη νωθρότητα, λόγω των επίμονων τεχνολογικών πιέσεων στη Wall Street (5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις για τον Nasdaq), των γεωπολιτικών προκλήσεων, καθώς και των αβεβαιοτήτων για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε το 2023 από τις 1.293 μονάδες, έχει ήδη φθάσει στις 1.310 μονάδες, καταγράφοντας συνολική άνοδο άνω του 1% στις μέχρι στιγμής συνεδριάσεις του 2024 (δύο ανοδικές και μία πτωτική).

Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απέχει μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά 10ετίας των 1.345 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τις επόμενες αντιστάσεις.

Οι υψηλές προσδοκίες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά εξελίξεων, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν περαιτέρω την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Μόνο μέσα στον Ιανουάριο, το καλεντάρι περιλαμβάνει τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων των Autohellas – Intralot, την investor day της ΔΕΗ, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan και φυσικά, την Δημόσια Προσφορά (IPO) του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική κινητικότητα και οι φήμες περί νέα deals στην αγορά «συντηρούν» το επενδυτικό ενδιαφέρον και κρατούν «ζεστούς» τους επενδυτές.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση στη 10ετία να μην ξεπερνά το 3,2% και τα spreads έναντι της Γερμανίας να βρίσκονται πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 100 μονάδων βάσης.

Πιθανές ρευστοποιήσεις για σήμερα

Για σήμερα, πάντως, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ορισμένες ρευστοποιήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση των θέσεών τους, παρασυρόμενοι κι από το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να κινδυνέψουν οι 1.300 μονάδες.

Τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα πτωτικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, με τους αναλυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, τα οποία θα δημοσιευθούν στις 12.00 ώρα Ελλάδας. Τον Νοέμβριο ο ετήσιος δείκτης τιμών είχε επιβραδυνθεί στο 2,4%, αλλά για τον Δεκέμβριο οι αναλυτές του Reuters περιμένουν επιτάχυνση στο 3%.

Στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα, όπου ο Nasdaq το βράδυ της Πέμπτης υποχώρησε για 5η διαδοχική ημέρα, οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Δεκεμβρίου, ευελπιστώντας να καταδείξουν το επαρκές «φρενάρισμα» της οικονομίας, προκειμένου η Federal Reserve να προχωρήσει γρηγορότερα σε μείωση των επιτοκίων.

Στην Ασία, τέλος, τα κυριότερα χρηματιστήρια της ηπείρου ολοκλήρωσαν με απώλειες την πρώτη εβδομάδα του 2024, με το Χονγκ Κονγκ να χάνει 2,8% και τον Kospi στην Νότια Κορέα να περιορίζεται άνω του 3%.