Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ξεκολλά» από την πολύμηνη συσσώρευση η Fourlis

O κλάδος λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 17,5% σε ετήσια βάση.

Κοντά στα 4,3 ευρώ επανέρχεται η μετοχή

Να βάλει ένα «τέλος» στη συσσώρευση του τελευταίου 3μήνου επιχειρεί η μετοχή της Fourlis, η οποία ενισχύεται δυναμικά προς τα επίπεδα των 4,3 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει σχεδόν +4% και αναρριχάται στα 4,285 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, έφθασε έως τα 4,33 ευρώ, τα οποία αγνοούνταν από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από υψηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί σχεδόν 119.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 507.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο νούμερο ήδη αντιστοιχεί στο 185% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, δε, «πέρασε» και ένα πακέτο στην τιμή των 4 ευρώ, αξίας 180.000 ευρώ.

Η προβληματική πορεία στο ταμπλό

Είναι αλήθεια ότι η πορεία της Fourlis στο Χρηματιστήριο δεν εμπνέει ικανοποίηση το τελευταίο διάστημα, υπο-αποδίδοντας αισθητά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα υψηλά 4ετίας του καλοκαιριού, όταν φλέρταρε με τα επίπεδα των 5 ευρώ, η μετοχή βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία, κατρακυλώντας πρόσκαιρα έως τα 3,8 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι οι απώλειες στο 6μηνο να ξεπερνούν το 11%, κάτι το οποίο περιορίζει στο +21% τη σωρευτική άνοδο του τελευταίου 12μήνου.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Fourlis ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα φθηνή και ελκυστική τιμή.

Άλλωστε, η θυγατρική Trade Estates (κατέχει το 63% των μετοχών), η οποία εισήλθε στο Χ.Α. μόλις τον Νοέμβριο, διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 213 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 10 εκατ. ευρώ μικρότερη της Fourlis.

Ένας από τους λόγους της στασιμότητας, αναμφίβολα, εδράζεται στα οικονομικά μεγέθη του 2023, καθώς τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο περιορίστηκαν κατά 42,4% (από 9,1 σε 5,2 εκατ. ευρώ), με το περιθώριο καθαρής κερδοφορίας να συρρικνώνεται στο 1,3% από 2,6% και το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας στο 1% από 1,2%.

Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσφατο report, η Alpha Finance είχε θέσει την τιμή στόχο στα 6 ευρώ, «ποντάροντας» στην αύξηση της κατανάλωσης, η οποία θα οδηγήσει σε υψηλότερα μεγέθη.