Skip to main content

Wall: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Dow

REUTERS/Brendan McDermid

O S&P 500 εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει τα βήματα του Dow Jones

Mε νέο ιστορικό ρεκόρ έκλεισε και σήμερα ο Dow Jones με καταλύτες την πτώση της απόδοσης των αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου κάτω από το 4% και την απρόσμενη αύξηση των πωλήσεων λιανικής που έδωσε στους επενδυτές περαιτέρω εμπιστοσύνη ότι το 2024 θα φέρει μία ομαλή προσγείωση.

Ο Dow σημείωσε άνοδο 158 μονάδων βάσης ή 0,43% στις 37.248,35 μονάδες. Την Τετάρτη, έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από το επίπεδο των 37.000 μονάδων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,26% στις 4.719,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,19% στις 14.761,56 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους για επιτοκιακές μειώσεις το 2024 στις ΗΠΑ.

«Η Fed έκανε στροφή προς μία πιο ήπια στάση, κάτι που περίμενε η αγορά. Παρότι που δεν περιμέναμε μία απότομη στροφή προς χαλάρωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θεωρούσαμε εφικτή μία πιο εξισορροπημένη αντίδραση, όπως πράγματι και έγινε», αναφέρει ο Μάικλ Γκάπεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America.

Oι μετοχές στον κλάδο ηλιακών ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά καθώς μειώθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις. Επίσης, η μετοχή της Moderna ενισχύθηκε 9% αφότου τα στοιχεία από δοκιμές έδειξαν ότι πειραματικό της φάρμακο κατά του καρκίνου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου όταν χρησιμοποιείται μαζί με το Keytruda της Merck.

O S&P 500 εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει τα βήματα του Dow Jones, καθώς ο δείκτης απέχει λιγότερο από 2% από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq απέχει περίπου 9% από το ιστορικό υψηλό του κλείσιμο και 10% από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του.