Skip to main content

Γιατί «γκρεμίζονται» διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου

REUTERS/Turar Kazangapov

Το Brent, σημείο αναφοράς στη Γηραιά Ήπειρο, από τα 96 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει υποχωρήσει 24%

Ένα «αδιανόητο» μέχρι τώρα σενάριο εκτυλίσσεται στην αγορά πετρελαίου: Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταγράψει πτώση πάνω από 24%.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, όπως και η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς στη Μέση Ανατολή και τον ΟΠΕΚ+ να μειώνει την ημερήσια παραγωγή, όλοι έβλεπαν με τρόμο το πετρέλαιο να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ευτυχώς, διαψεύστηκαν: Το Brent, σημείο αναφοράς στη Γηραιά Ήπειρο, από τα 96 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει υποχωρήσει 24%, ενώ στο σύνολο της χρονιάς έχασε το 14,5% της αξίας του – και ήδη τώρα προσπαθεί να διατηρηθεί στα 70 δολάρια. Κάτι που δεν έχει καταφέρει το αργό  West Texas, που υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια. Σήμερα, πάντως, οι τιμές καταγράφουν πάντως μια μικρή αύξηση με το Brent να διαπραγματεύεται στα 74 δολάρια και το αργό κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Η  περασμένη Τρίτη χαρακτηρίστηκε όμως «Μαύρη» για το πετρέλαιο καθώς η τιμή του Brent για παράδοση τον Φεβρουάριο υποχώρησε 3,67 δολάρια το βαρέλι στα 73,24 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πλέον μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, που «κόβει τα πόδια» στον ΟΠΕΚ: Η  απότομη αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία , τη Γουϊάνα, τη Νιγηρία και άλλες χώρες στις οποίες ο ΟΠΕΚ δεν υπολόγιζε, έχει κάνει την αγορά πλεονασματική και πιο ισορροπημένη.

Οι ΗΠΑ πλημμυρίζουν την αγορά με πετρέλαιο – πλήγμα για τον ΟΠΕΚ 

Η αγορά έχει πλημμυρίσει άλλωστε, από αμερικανικό πετρέλαιο, καθώς η ημερήσια παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν τους επενδυτές στο να στοιχηματίζουν πλέον ότι το πετρέλαιο θα αυξηθεί στις αγορές συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιωμάτων προαίρεσης και άλλων παραγώγων, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να διευρύνει ακόμη περισσότερο την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

«Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει «μια αύξηση της προσφοράς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από χώρες εκτός ΟΠΕΚ»,  εξηγεί ο Βισνού Βάραθαν, επικεφαλής στρατηγικής για την Ασία από τη Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη, μιλώντας στο Bloomberg .

Η μείωση στα πρατήρια

Η σημαντική πτώση διεθνώς της τιμής του μαύρου χρυσού έχει γίνει κάπως «αισθητή» και στα πρατήρια. Σύμφωνα με το Καθημερινό Δελτίο του Παρατηρητηρίου Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν στα 1,820 ευρώ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης 1,66 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,30 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Σεπτεμβρίου , η τιμή της αμόλυβδης 95 ήταν στα 1,99 ευρώ και του ντίζελ κίνησης στα 1,769 ευρώ το λίτρο .